Стефан Цанев не прие най-високото отличие на Културното ведомство

Той се мотивира, че същото звание е било връчено и на последния шеф на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов

09.01.2017 | 22:05 Редактор: Ирина Георгиева
Стефан Цанев не прие най-високото отличие на Културното ведомство

Драматургът Стефан Цанев отказа да приеме най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век". Като мотив той посочва, че същото отличие е било връчено и на последния шеф на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов. 

В писмо до министър Вежди Рашидов, Цанев пише, че награждаването на Иванов "означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви". 

Малко по-късно - отново в писмен вид, културният министър отговори на драматурга. Той обяснява, че към момента не е подписвал неговата награда, а отличието за Димитър Иванов е утвърдено след предложения от музеи и университети. 

Рашидов казва още, че е един от най-потърпевшите от репресиите на Държавна сигурност.


"Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", пише Иванов.

"От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре.", отговаря Рашидов.