България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Няма реална опасност да останем без ток

Доц. Валентин Колев и Иван Хиковски коментираха пред Bulgaria ON AIR имаме ли достатъчно резерв от електричество

11.01.2017 | 09:32 Редактор: Жанета Нейкова
Експерти: Няма реална опасност да останем без ток

"Няма реална опасност да останем без ток. Няма никаква вероятност да има режим на тока, нито недостиг на електрическа енергия", заяви доц. Валентин Колев, бивш директор на Електроенергиен системен оператор (ЕСО), в предаването "България сутрин".

"Ние имаме известен технически проблем, свързан с осигуряването на мощностния баланс, който е преодолим", поясни експертът.

Доц. Валентин Колев и Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум, коментираха пред Bulgaria ON AIR въпроса с огромното потребление на ток през последните няколко дни, вследствие на ниските температури в страната, както и появилите се притеснения дали ще останем без електричество.

"Един дълъг период на източване ресурсите на системата би създал проблем", предупреди Иван Хиновски.

Според него обаче, в момента всичко е балансирано и, дори системата е изкарала един успешен стрес тест при максимално натоварване. 

Запитан защо в такъв случай поискахме помощ от Румъния, която ни бе отказана, доц. Колев отсече: 

"Най-добре е всички, които не разбират от енергетика да си мълчат и да ни оставят тези, които разбираме от нея, да си вършим работата".

Като решение на проблема с претоварването на системата Иван Хиновски отбеляза, че трябва да се спре с това, което я претоварва.

"Спрямо поисканата помощ от Румъния, България трябва да си преразгледа енергийната доктрина, защото още живеем с мисълта, че регионализацията може да ни реши проблема", категоричен е Хиновски.