Североизточна България е без ток и вода

Снежната обстановка усложни ситуацията в цялата страна

06.01.2017 | 17:48 Редактор: Жанета Нейкова
Североизточна България е без ток и вода

Затворени пътища и населени места без ток и вода. Такава е обстановката в Североизточна България заради падналия сняг.

Над 700 населени места останаха и без електричество заради аварии с електропреносната мрежа. Най-тежка е ситуацията в областите Сливен, Стара Загора, Варна, Търговище, Габрово, Добрич,  Шумен, Силистра и Ловеч.

Забранени за движение за всички автомобили са пътищата в пет области. Магистралите "Тракия и Хемус" - съответно от Шумен до Варна и от Карнобат до Бургас са затворени. Блокирани са пътищата от Петолъчката за Бургас и от Шумен, Добрич и Търговище към Варна.

Затворени за движение са още пет от проходите: Върбишки, Златишки, Троянски, Ришки и Петрохан. Камиони над 12 тона не могат да се движат по цялата пътна мрежа. 

Една от най-засегнатите области е Русе. В една от общините на областта - Сливо поле, е обявено бедствено положение, където от 2:30 сутринта няма ток. 

В 6 населени места на цялата област няма вода - това са селата Борисово, Широково, Иваново, Мечка, Тетово и Хотанца. Оказа се, че има двуметрови преспи в тресето между Сливо поле. Има и закъсали автомобили, към тях са изпратени автомобили, които да им помогнат. 

В Русе ситуацията е тежка, а на помощ се притече и армията. 

"На този етап с изключение на Николово, Семерджиево и Бъзън останалите населени места са още без ток. Без вода е Тетово, тъй като помпите се захранват с ток. Там са предприети мерки жителите да бъдат осигурени с вода. Ако не успеем днес да пуснем тока, ще осигурим няколко водоноски за населението. Имаме проблеми със снабдяването с хляб на Семерджиево. Оказа се, че там нямат изобщо хляб. Предприели сме мерки за осигуряване на необходимите количества", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов. 

Повечето селища в област Силистра са без ток, голяма част от пътища са затворени. Полицейски постове на изходите на града спират тръгналите да пътуват. От областното Пътно управление информират за закъсали леки и товарни автомобили по републиканските пътища, особено в крайните части на града. Много хора, които работят извън областта днес не успяха да отидат на работа.

Всички републикански пътища в Русенска област са затворени заради силния снеговалеж и виелицата. Екипите на енергото се опитват да стигнат до населените места, за да възстановят електрозахранването. Проблемът идва от силния вятър, който навява преспи. Всички машини са на терен и чистят, но липсата на видимост затруднява работата им. 

Въпреки забраните за движение на ТИР-ове има нарушители, които са предпочели пътя към Разград. Движението към Румъния също е затруднено, тъй като пътят Гюргево - Букурещ е затворен заради силния сняг. По искане на румънската страна е преустановено пропускането на ТИР-ове през Дунав мост. 

Проблем създават хората от вилните зони, които не са ги напуснали въпреки предупреждението. 

Бургас отново е под снежна блокада. Затворена за движение е магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас, както и първокласният път от "Петолъчката". Там видимостта е под 10 метра. 

Полицейски патрули връщат колите още на изхода на Бургас. Единственият проходим път в този район остава обходът от Зимница при 290-ти километър на АМ "Тракия" през Средец-Елхово-Бургас. 

Затворени за движение са също Айтоският и Дюленският проходи, както и пътят Бургас - Варна.

От Кризисния щаб към областния управител обясниха, че кметове и граждански патрули ще затварят пътища от второкласната и третокласната пътна мрежа в Бургас за почистване през целия ден. Засега няма селища без ток и вода и сигнали за бедстващи хора. 

Аварийно източиха нафтата от цистерна, която се обърна на главен път Е79 между Враца и Бели извор. Камионът се е завъртял на шосето, въпреки че то е почистено и опесъчено. Машината в момента е изтеглена от пътя, за да не пречи на движението. 

ТИР-овете са спрени от движение на общо пет места в област Враца. Снежната покривка в планинските райони гони 50 см, а в равнината - около 20. 

57 екипа на ЧЕЗ работят по отстраняването на аварии, оставили без ток близо 30 населени места. 

40 см е натрупалият сняг на прохода Шипка. Движението там беше временно спряно, заради участъци с нулева видимост и силен вятър, който образува снежни преспи по пътя. Осем снегопочистващи машини не спират да работят по прохода. 

Движението на автомобили се спира при град Крън от старозагорска област и от Габрово в моментите, когато проходът се затваря за почистване.