България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вальо Михов: Футболът няма как да е оазис в тази държава

Не може да възпитаваме децата на ливади, а търсачите на таланти да ходят в чужбина, посочи бившият президент на БФС и ПФЛ пред Bulgaria ON AIR

10.01.2017 | 09:45 Редактор: Тодор Петров
Вальо Михов: Футболът няма как да е оазис в тази държава

Бившият президент на БФС и ПФЛ Валентин Михов каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че футболът не може да е оазис, след като виждаме какво става в държавата. 

"Нямаме стратегия в държавата, а искаме да имаме във футбола. Футболният съюз не може да изгради школата на ЦСКА, на "Левски". Тези, които градят, трябва да имат стратегия за 5 години. Не може да възпитаваме децата на ливади", категоричен е Михов.

Според госта на Bulgaria ON AIR не сме използвали успеха от Световното първенство в САЩ през 1994 г. и сме разрушили връзката с големите треньори, които сега са забравени от всички.

"Защо имаше 94-та? Защото имаше търсачи на таланти от Харманли, Марица , Търново. Представете си, че Ицо не беше открит", отбеляза Вальо Михов, визирайки най-успелия български футболист Христо Стоичков. 

"Не виждам търсачите на таланти да ходят в България, те ходят в чужбина. Сега търсим готова продукция за 1-2 млн. Вече се търси участие на майки и бащи - кой с пари, кой с други предложения, за да играят децата им титуляри. Виждаш на пейката 6-7 кадърни момчета, а на терена по-некадърни", каза още гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Бившият президент на БФС и ПФЛ призна, че сигурно има уредени мачове, но подчерта, че очаква поне веднъж да се появят доказателства. По думите му уредени мачове има навсякъде, но трябва да има доказателства. 

Вальо Михов си обяснява успеха на "Лудогорец" с намирането на точните хора и точната инвестиция. Според него клубът има финансовата възможност да бъде абониран за Шампионската лига. 

Футболният деятел е на мнение, че нападателят на Спартак (Москва) Ивелин Попов заслужено е избран за Футболист на годината и го определи като явление, което се отличава от другите футболисти. 

"Може да направи някаква импровизация, докато другото е сивота, едно средно ниво", каза още Михов.