България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вальо Михов: Успехът на Лудогорец е голяма победа за българския футбол

Завистлива нация сме! Колко хора поздравиха братя Домусчиеви, попита от ефира на Bulgaria ON AIR бившият президент на БФС

24.08.2016 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Вальо Михов: Успехът на Лудогорец е голяма победа за българския футбол

Лудогорец (Разград) елиминира чешкия шампион Виктория (Пилзен) и се класира за втори път в история си за груповата фаза на Шампионската лига. Бившият президент на БФС Валентин Михов гостува в "България сутрин", където коментира успеха на разградчани и ситуацията в българския футбол.

"Много се радвам за успеха на Лудогорец, това е голяма победа за футбола ни, защото ние сме последни на Балканите. Успехът идва с една добре премерена финансова стратегия. Лудогорец е явление и ръководството прави нещата, както се правят в Европа. Връщат се инвестициите, дори ще се спечели", каза футболният фунционер.

Валентин Михов предупреди и за слабости в играта на Лудогорец, които отборите в груповата фаза на турнира ще наказват. 

"Лудогорец игра много слабо в защита вчера, допуснаха се доста грешки. Виктория (Пилзен) пропусна много положения, а трите отбора в групата няма да простят такива грешки. Треньорът Георги Дерменджиев е прекрасен анализатор и ще си вземе бележка", допълни специалистът.

Михов подчерта, че сме завистлива нация и дори сега много хора завиждат на Лудогорец. 

"Колко ли наши ръководители са поздравили братята Домусчиеви за успеха?", чуди се Вальо Михов. 

"Обединихме се в САЩ през 1994 г., обединяваме се в трагедии, но през другото време сме всеки срещу всеки. Има израждане в манталитета и това рефлектира върху футбола", каза още бившият президент на БФС.

Той е на мнение, че трябва да има конкуренция от 4-5 равностойни отбора в първенството, но нямаме базата, върху която да надграждаме. Според него липсва добро поколение, липсват и качествени треньори.

"За да имаме продукт трябва да имаме стадиони. Защо нямаме? Защото се направи прекалена глупост - задължиха всички отбори да бъдат акционерни дружества. Така се спира пътят на държавата да инвестира в базата. Преди държавата беше длъжна да си гледа стадионите. Не приложихме нищо от това, което се прави в Европа", обясни ситуацията гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Валентин Михов не подмина темата за любимия си ЦСКА, на когото е и бивш президент. Той сподели, че клубът му е слабост, но в момента не е в "кухнята". 

"В ЦСКА трябваше да се търси обединението. Добре е, че клубът е в А група, но е лошо, че стана това разделение. Най-добре е да се намери обединител, защото ние все сме всеки срещу всеки", коментира още Михов.