Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Михов: Каквато държавата, такъв и футболът

Трябва ни Роналдо или Меси, за да отидем на световно, пошегува се в Денят ON AIR бизнесменът

09.09.2016 | 20:39
Валентин Михов: Каквато държавата, такъв и футболът

"Много хора казват: "каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът". Не може да бъде футболът оазис, но ако искаме да разгадаем защо е трагично състоянието на футбола, трябва да се замислим откъде идва", сподели в Денят ON AIR бизнесменът Валентин Михов.

По думите му моделът Лудогорец е "хубав оазис със сериозни инвестиции". 

Михов посочи, че чуждите треньори и чуждите футболисти не са променили с нищо българския футбол.

"Единствено Лудогорец доказаха  една икономическа стратегия, която води до сериозен резултат, който им покрива инвестицията, дори са на печалба", настоя гостът.

Той каза обаче, че очаква да види титуляри, които са от школата на отбора. 

"Трябва да побългарим Меси или Роналдо, за да се класираме на световно първенство... абсурд", пошегува са в студиото на Владимир Сиркаров Валентин Михов.

Гостът сподели, че в много чужди отбори, титуляри са външни играчи, но в България това няма как да стане, защото нямаме дори качествени бази.

"Тук трябва да се развиват треньорите. Да ги пращаме в чужбина да се учат и да си променят манталитета и тогава да възпитават нашите деца и върху тях да градят професионализма. Тогава може би ще имаме втори 17 ноември 1993 година", обнадеждено сподели Михов.

Според него обаче държавната политика отдавна е закъсняла и затова всеки поотделно трябва да промени своята стратегия. 

"Винаги съм мечтал да има само българи в отбора и с български треньор", уточни бизнесменът.

Той припомни, че, когато е бил президент на Футболния съюз в управлението му е имало главно икономисти и банкери, и допълни, че е работил по модела на Барса. 

"Както в Европа, така и у нас има уредени мачове... стига толкова", каза Валентин Михов.

"В много европейски държави самият футбол е политика и отваря врати. Това, което го правят европейските държави, ние сега започваме да го мислим. Играем на поляни, без осветление, не знаем какво е прайм тайм. Много неща са на А и Б, а хората са стигнали до Я", настоя още той.

Гостът посочи, че политизираме футбола и че в момента червеното и синьото са модерни. 

"Във футбола не може да има цветове. Лидерът си е лидер. Капитанът се налага сам. В момента нямаме нито лидери, нито водачи... вече сме закъснели твърде много", смята бившият президент на ПФЛ.

Той е категоричен, че ако нямаме собствена българска продукция - деца и юнoши, ще имаме нулева година.