България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социален антрополог: Простите послания пасват на простите хора

Харалан Александров и Христо Блажев дискутираха пред Bulgaria ON AIR книгата на Адолф Хитлер "Моята борба"

05.01.2017 | 10:28 Редактор: Жанета Нейкова
Социален антрополог: Простите послания пасват на простите хора

 

"Простите послания пасват на простите хора. В момента всеки, независимо колко е прост, може да има претенциите за експерт, авторитет, може да произвежда безумни теории на конспирацията, подкрепяйки ги със зле скалъпени истини. Вирусът е отдавна вътре, заразява много повече умове, това е тъмната страна на тази свръх информираност, в която живеем". Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Той отговори на тезата, поставена от водещия на "България сутрин" Симеон Белев, който коментира "простите послания" в книгата на фюрерa Адолф Хитлер и постави въпроса как би повлияла "Моята борба" на онези, които са настроени радикално, "защото те нямат нужда от сложни послания". 

Харалан Александров и писателят Христо Блажев дискутираха биографичното произведение на Адолф Хитлер "Моята борба", която около 70 години е била забранена за продажба в германската провинция Бавария, която държи правата за издаване, но след като забраната пада и книгата се продава в 85 хил. копия. Медиите определиха това като "новина".

"Хубавата новина е, че няма новина. 85 хил. продажби е нищо на фона на 80-милионна Германия. Наричат я "бестселър", но тази дума няма стойност, тя се употребява за всичко", заяви писателят.  

"Когато изтече забраната за издаване на една книга, тя се превръща в класика. "Моята борба" е класика на една доста притеснителна идеология. Но не можем да се сърдим на никой германец, който си я е купил, особено на засегнатите от Втората световна война. Няколко поколения живееха с вината върху своето минало. Те имат правото да я прочетат и да разберат какво се е случило в тази война и защо е трябвало да живеят с тази вина", смята Александров. 

След породени притеснения как би повлияло произведението на някои крайни позиции на части от обществото в този момент, Александров каза, че когато в едно общество има радикални настроения те почти винаги намират своето идеологическо облекло. 

"Медиите като цяло, всички тези групи във Facebook, които лъжат с прости думички - те имат много по-голямо влияние от книгата на Хитлер", категоричен е Блажев.