България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас на пострадалите от катастрофи: На пътя оцелява информираният

Коментар на снежната блокада по Нова година от Любка Маринова и Андрей Иванов пред Bulgaria ON AIR

03.01.2017 | 08:41 Редактор: Жанета Нейкова
Глас на пострадалите от катастрофи: На пътя оцелява информираният

"В безопасността на движението този, който оцелява, е информираният", каза Любка Маринова от Асоциация на пострадалите от катастрофи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Според нея е важно да бъдем информирани преди да тръгнем на път - дали са почистени пътищата и какво е движението.

Любка Маринова и Андрей Иванов - бивш директор на "Гражданска защита", коментираха в студиото на "България сутрин" снежната блокада по пътищата на страната по време на празниците. Те посочиха какви предварителни мерки трябва да предприеме всеки шофьор преди да тръгне на път.

"Ако трябва да наредим по важност кой носи вина за снежната блокада по магистрала "Тракия" - първо са шофьорите. Не за първи път се получава подобна ситуация на тази магистрала, тъй като тя е построена на място, където няма никакво спиране на ветрове, нито на снеговалежи. Шофьорите трябва да бъдат подготвени, когато ще пътуват в зимни условия", смята Маринова.

"Бедствието на магистралата е нормално явление. Това не трябва да бъде коментар, от който и да е политик в България. Още преди да бъде построена магистрала "Тракия" в този район ежегодно ставаха такъв тип бедствия. Лошото е, че ние като шофьори не си вадим необходимите изводи. По-добре е да отложим пътуването с няколко часа", заяви пред Bulgaria ON AIR Андрей Иванов.

Според него, когато пътуваме в зимни условия трябва да тръгнем с пълен резервоар, топли дрехи, одеяло в колата, лопатки за изриване на снега и чувал с пясък, защото някъде участъкът може да бъде заледен. И най-вече с зареден телефон и зарядно за кола, ако автомобилът има такава опция.