България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С гевгир на главата пастафарианец Стефан си иска... свещената дрямка

От Църквата на Летящото спагетено чудовище ще обжалват отказа на съда да ги регистрира като официална религия, заяви той за Bulgaria ON AIR

29.12.2016 | 09:14 Редактор: Ирина Георгиева
С гевгир на главата пастафарианец Стефан си иска...  свещената дрямка

По-лесно може да се снимаш с гевгир на главата за шофьорска книжка, отколкото да получиш формална регистрация на вероизповедание. Това коментира учредителят на Църквата на Летящото спагетено чудовище Стефан Кирязов в предаването "България сутрин".

Припомняме, че вчера Софийският градски съд отказа да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище. Така пастафарианството в България ще продължи да се практикува неофициално, а не като вероизповедание.

"На пръв поглед не би трябвало да е така, защото в България има над 100 признати вероизповедания, но се оказа, че нашето е проблем да се регистрира", коментира Кирязов и добави, че у нас има около 3000 последователи на вероизповеданието.

Според него в аргументите на съда има явен предразсъдък против всички религии, които не са "християнски секти".

"Сред мотивите им за отказа е, че нашата религия е базирана на емпирично изучаване на реалността чрез наука и познание. Комисията твърди, че това е в разрез със сакралността на вероизповеданията и е причина за нарушаване на толерантността на вероизповеданията", коментира той.

По думите му съдът аргументирал отказа си още с това, че от Църквата на Летящото спагетено чудовище не са изложили практиките си достатъчно подробно.

От Църквата на Летящото спагетено чудовище ще обжалват решението на съда в едноседмичен период, потвърди Кирязов, но и подчерта, че сега са празници. 

Утре от 14:00 часа членовете на църквата ще се съберат на символична сбирка. По думите му всеки петък от седмицата е празник, а през този ден на всеки пастафарианец се полага една следобедна дрямка. "Смятаме да се борим за тази свещена дрямка на работните места. Както по-големите фирми правят стаичка за молитви, ние ще се борим за диван, за да можем да си изпълним едно от трите тайнства".

"Доказателствата във Вселената подкрепят много повече създател с безброй много израстъци, защото е все по-вероятно Вселената да е безкрайна и има изключително много микроскопични частици в нея. Кажете ми как може създател с краен брой крайници да създаде такава Вселена", разкри още от вярванията си Кирязов.