Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стефан Кирязов: Пастафарианството е напълно сериозна религия

Вярваме в летящото спагетено чудовище, което създава Вселената с безбройните си макаронени израстъци, заяви той

12.09.2016 | 20:46 Редактор: Ирина Георгиева
Стефан Кирязов: Пастафарианството е напълно сериозна религия

"Ширят се разни мнения, че нашата религия не е истинска и е някаква пародия. Така че, един символичен жест да покажем, че нашата религия е напълно сериозна, е да я регистрираме като такава. Все пак ние си имаме вярвания, мироглед, редовни служби, благотворителна дейност, така че на практика и конкретно според българското законодателство изпълняваме изискванията."

Това заяви Стефан Кирязов от Църквата на летящото спагетено чудовище в Денят ON AIR.

Нашата религия е може би единствената, която не отрича науката, обясни Кирязов.

"Ние вярваме в интелигентния създател, който обаче не е вълшебник с пръчица, а наглася Вселената със законите на физиката и пуска всички частици да вървят по пътищата си и да си взаимодействат. Ако трябва да я обобщя тази точка мога да кажа като съпоставка примерно с православните колеги, които говорят явно за духовност, ние в нашата религия повече се стараем да говорим за мисловност", добави той.

Ние не сме атеисти, ние вярваме в летящото спагетено чудовище, което създава Вселената с безбройните си макаронени израстъци, подчерта Кирязов. По думите му Църквата на летящото спагетено чудовище отрича намесата на религията в светското общество, "защото искат истинско равноправие между религиите".