България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Етнограф: Традициите хем се променят, хем си остават и същите

Според доц. Веселка Тончева днес сме позабравили уважението, почита и йерархичността

23.12.2016 | 10:25 Редактор: Ирина Георгиева
Етнограф: Традициите хем се променят, хем си остават и същите

Традициите се променят с годините, но същевременно си остават и същите. Това коментира етнографът доц. Веселка Тончева в предаването "България сутрин".

"Така би трябвало да бъде, защото в традиционните представи, фолклорният човек, който е правил всяка година едно и също. Той винаги е спазвал обредното си поведение - броят на ястията, начинът, по който се държи на трапезата, вярата, представите", разказа доц. Тончева и продължи: "Коледа в християнските представи е свързано с раждането на Исус Христос, докато предхристиянските представи са свързани с един преход между старото и новото, раждането на новото слънце, на новия Бог."

Времето е много динамично и сега сме хора на света, на интернет, на медиите, коментира етнографът. Според нея днес сме позабравили уважението, почита и йерархичността като даде за пример разчупването на питката от най-възрастния към най-младия.

"Превърнали сме се в едни консуматори. Всичко е някак изпразнено от съдържание. Чакаме Коледа и празниците - тогава ставаме добри, тогава се сещаме, че някой има нужда, тогава пазаруваме като луди, тогава не сме на работа. Преди тези дни са били много святи, много чисти като помисли", смята доц. Тончева.