Кладнишките баби: На трапезата на Бъдни вечер поне седем гозби

Сред символите на празника са питката и греяната ракия, обясниха те за зрителите на Bulgaria ON AIR

23.12.2016 | 08:10 Редактор: Ирина Георгиева
Кладнишките баби: На трапезата на Бъдни вечер поне седем гозби

На празничната вечеря на Бъдни вечер трябва да има седем постни гозби, задължително тек число (нечетно). Това разкриха кладнишките баби в предаването  "България сутрин".

"Да има ошав, сърми с лук, зеле, ориз и сливи, както и баница с тиква, погача, чушки, погача с късмети, мачкан фасул, орехи, ябълки. Трябва да са от седем гозби нагоре", разкриха жените.

Питка се прави задължително - една, която да е символ на плодородието на земеделския стопанин, добавиха те. По думите им първото парче от втората - питката с късметите е за Света Богородица, второто за къщата и после се раздава на семейството, разказаха жените.

Още един символ на Бъдни вечер е греяната ракия, посочиха те.

"Традицията започва с поставянето на слама. След това дечицата започват да се търкалят в нея - това е за здраве и плодородие. На този ден, те трябва да са винаги с нови чорапи, купува се нещо ново за дома, за здраве, за плодородие. Всичко на този ден трябва да е ново. Софрата не се събира вечерта, така остава - вечер идват и мъртвите да хапнат. Сутринта се събира сламата и се носи по дърветата", разказа една от кладнишките баби.

"Когато сламата се събере и изнесе, се взимат две деца - момче и момиче. Момчето взима секирата, момичето - сламата. Момчето удря със секирата по дървото и казва: "ще раждаш ли или ще те сечем?". Момичето отговаря със: "стига, стига, ще раждам". След това слагат сламата до дръвчето. Така се обикалят всички дървета в двора. Останалата слама се пали, а децата я прескачат", добави друга.

Когато седнем да вечеряме на Бъдни вечер не трябва да се става, разказаха още кладнишките баби. Причината - да не избягат пчелите, когато се роят. По думите им не трябва да се казва и "нещем".

Печката трябва да гори цяла вечер, добави друга за Bulgaria ON AIR.