България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атентатът в Анкара сближава Русия и Турция?

Коментар на Бетина Жотева и Петър Пунчев

21.12.2016 | 08:40 Редактор: Мария Аладжова
Атентатът в Анкара сближава Русия и Турция?

Въпреки тежестта на убийството на руския посланик в Анкара, Русия и Турция ще запазят добрите си отношения. Около това мнение се обединиха журналистите Бетина Жотева и Петър Пунчев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"От средните векове кралят като извика посланика на друга държава и го обезлгави или го пребие, започват войни между двете държави. Оттогава публичната дипломация казва, че представителят на чужда държава не само, че не се закача - той е свещен", коментира Жотева.

Според нея нападателят е радикализиран млад човек, а посланията и думите му са били крайни и политизирани дотолкова, доколкото той защитава всички ислямисти.

И все пак Жотева отбеляза: "Аз даже смятам, че този атентат ще ги сближи. Не само че няма да ги скара, допълнително ще ги сближи, защото те веднага дадоха послания на най-високо ниво, че ще си сътрудничат. Труците пуснаха руски екип да разследва случая и смятам, че това още повече ще доведе до сближаване на позициите. Да не говорим затова, че имаше тристранна среща в Москва за Сирия, заедно с Иран. Тя не беше помрачена с нищо".

Петър Пунчев от своя страна отхвърли тезата, че някой се опитва да скара двете държави: "Твърде много неща ги тласкат една към друга, за да търсим там телето под вола", посочи журналистът.

"Това, което ме изненада силно, е тази силно полицейска държава, каквато е Турция, да остави ситуацията до такава степен небрежно да се развие с посланика на една велика сила, при това в една седмица, която гъмжи от антируски протести в Турция. За мен е необясним факт. Това е една изключителна манящина, която съвсем не отговаря на високото ниво на турските специални служби", добави той.