Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пробив в системата за сигурност - обяснението за убийството на руския посланик?

Това е престъпление, мотивирано от ситуацията в Сирия, каза Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR

20.12.2016 | 20:16 Редактор: Луиза Божинова
Пробив в системата за сигурност - обяснението за убийството на руския посланик?

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев определи атентата срещу руския посланик Андрей Карлов в Анкара като "изцяло ново събитие". В предаването "Денят ON AIR" Гърдев сподели, че му прави впечатление участието на човек от полицейските служби на Турция и поясни, че последната версия на турското Министерство на вътрешните работи е, че този човек е действащ полицай, който в деня на атентата не е бил на работа.

"Той е бил от силите за борба с безредиците и е бил на пост пред самото посолство. Съвсем спокойно реагират хората на това, че той се намира съвсем близо до посланика. Така, че обяснението е пробив в системата за сигурност от свои", посочи експертът в студиото на Владимир Сиркаров.

По думите на Гърдев това е едно убийство, което е мотивирано от ситуацията в Сирия.

"Официалната версия е такава, че този човек е член на организацията на Фетхуллах Гюлен. Не разбирам по какъв начин тази организация е засегната пряко от Русия, защото целта е руският посланик", коментира още експертът по сигурност пред Bulgaria ON AIR.

Според него тези, които имат мотив за това престъпление са терористичните организации и държави, стоящи зад тях, които са пряко засегнати от това, което се случи през последните няколко месеца в Сирия.

Атентатът в Берлин, при който камион се вряза в коледен базар в града и уби 12 души, Димитър Гърдев оприличи на този в Ница. По думите му нападателите и в двете атаки са хора, които са се радикализирали вследствие на пропагандата на "Ислямска държава".

Целия разговор вижте във видеото: