Турски полицай е застрелял руския посланик в Анкара

Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха драматичните събития по телефона

20.12.2016 | 00:46 Редактор: Ирина Георгиева
Турски полицай е застрелял руския посланик в Анкара

Руският посланик в Анкара Андрей Карлов почина след като беше прострелян по време на изложба в турската столица. Нападателят е турският полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който е завършил полицейската школа в Измир. 

Местен вестник твърди, че стрелецът е работил към турските специални подразделения за справяне с масовите безредици и преди няколко месеца е бил уволнен заради разследването за юлския опит за държавен преврат в страната.

Тази вечер, облечен с черен костюм и вратовръзка Мевлют нахлува в Галерията за съвременно изкуство в Анкара докато дипломатът изнася реч на руска фотоизложба под надслов "Русия през очите на турците". 

Следва безразборна стрелба, при която са ранени най-малко трима души.

По време на драматичните събития стрелецът крещи "Махайте се!", "Аллах Акбар", "Не забравяйте Сирия, не забравяйте Алепо".

Стрелецът е неутрализиран от турските спецчасти след кратка престрелка.

Кметът на Анкара твърди, че зад убийството стои революционната ислямистка организация FETO на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Руското МВнР определи нападението като терористичен акт. ООН, българският президент Росен Плевнелиев, френският му колега Франсоа Оланд и генералният секретар на НАТО осъдиха нападението. А Американското посолство в Анкара затвори от съображение за сигурност. Джон Кери съобщи, че са готови да окажат помощ, а руският президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха драматичните събития по телефона. Виновните ще бъдат осъдени и нищо няма да попречи на приятелството между двете държави, стана ясно след срещата.