Засилени мерки за сигурност в Анкара след убийството на руския посланик

Турските власти са задържали семейството на нападателя

20.12.2016 | 14:32 Редактор: Мария Аладжова
Засилени мерки за сигурност в Анкара след убийството на руския посланик

Турските власти извършиха първите арести, във връзка с убийството на руския посланик Андрей Карлов. В западната провинция Айдин са задържали шестима души – бащата, майката и сестрата на нападателя 22-годишния полицай, както и още трима негови роднини. Очаква се те да бъдат докарани за разпит в Анкара. В столицата е задържан за разпит и съквартирантът на нападателя.

След убийството на дипломата, който бе прострелян смъртоносно в галерията за съвременно изкуство в Анкара, при откриването на фотоизложбата "Русия през очите на турците", около руското посолство бяха въведени извънредни мерки за сигурност. Нападателят, който бе убит, е идентифициран като 22-годишния Мевлют Мерт Алтънташ - полицай от силите за борба с масовите безредици. По време на стрелбата, при която бяха ранени трима души, той е крещял „Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия“.

Според информация на високопоставен източник от силите за сигурност Алтънташ е свързан с живеещия в изгнание в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Турция обвиняват за неуспешния опит за преврат от юли. Русия остро осъди убийството на посланика си в Турция. От Кремъл съобщиха, че в Анкара е пристигнала оперативно-следствена група от 18 души, която да подпомогне турските власти при разследването. Руският президент Владимир Путин окачестви покушението срещу Андрей Карлов като "подло убийство". 

Вижте още във видеото: