България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В ДБГ скептични за нов кабинет в този парламент

Мажоритарните избори са вредни за България, биха довели до хаос и депутати със съмнителни прякори, предупреди Димитър Делчев

16.12.2016 | 08:43 Редактор: Тодор Петров
В ДБГ скептични за нов кабинет в този парламент

Депутатът от ДБГ Димитър Делчев призна в "България сутрин", че в Движението са скептични дали може да се формира нов кабинет в рамките на този парламент. В същото време той си дава сметка, че ключът към нов кабинет е именно ДБГ и определи момента като напрегнат и ключов.

"Няма как с крайни позиции да се стигне до компромис. Ако нямаме мнозинство, което да приеме антикорупционния закон, не виждам защо трябва да се водят преговори. Топ приоритет е борбата с корупцията", посочи секретарят на парламентарната група на РБ.

Все пак народният представител подчерта, че ще бъде чудесно, ако има възможност за реформаторско правителство, защото хората са се уморили да ходят на избори. Димитър Делчев отново повтори, че скептицизмът идва от липсата на мнозинство за антикорупционния закон.

ко колегите от Патриотичния фронт препотвърдят, че борбата с корупцията е важна за тях и искат да участват в ново правителство, би трябвало да седнем на една маса и да кажем "Давайте да вървим заедно напред". Не си представяме друга политическа сила, с която можем да направим кабинет извън ГЕРБ и ПФ", поясни гостът на Bulgaria ON AIR

Депутатът от ДБГ отрече да има 100 нови страници с предложения в антикорупционния закон, които притесняват Патриотите и ги спират да дадат своята подкрепа. По думите му нервността на Валери Симеонов и Димитър Байрактаров разколебава последователната политика на Реформаторите.

Димитър Делчев каза още, че почти никъде в света не се прилага мажоритарен вот в два тура и не трябва да се правят такива експерименти в България. Според него мажоритарният вот би довел до повече хаос и съмнителен парламент, в който влизат хора със съмнителни прякори. 

"Ние сме твърдо против това. Мажоритарните избори са вредни за България", настоя депутатът и предложи смесена избирателна система, каквато има в Германия.

Той вижда бъдещето на РБ в консолидацията и разширяването. Реформаторите планират среща, на която да начертаят пътната карта, по която ще се движат. "Преследваме реформаторски политически цели. В следващия кабинет ще настояваме за много по-бърза реализация на реформите", уточни Димитър Делчев.