Минимални шансове за съставяне на правителство от РБ

Възможността е 20 на 80 заяви Цветан Цветанов

15.12.2016 | 13:35 Редактор: Мария Аладжова
Минимални шансове за съставяне на правителство от РБ

Шансът за сформиране на правителство с третия мандат, който РБ взе, е 20 процента, пресметна шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. 

Той потвърди, че в неделя или в понеделник ГЕРБ и РБ ще разговарят за вероятността да бъде съставен нов кабинет в рамките на този парламент.

"Ако мога да говоря в проценти, възможността е 20 на 80", каза Цветанов. 

Според него това било минимален шанс, но когато ставало дума за сигурността на страната и управлението на държавата, трябвало винаги да се подхожда отговорно. 

"На тези разговори ще се види дали можем да продължим с политиката, провеждана през тези две години. Но ако някой смята, че може да се направи коренна промяна на водената досега политика, аз съм убеден, че няма как да имаме правителство на 1 януари", каза още зам.-шефът на ГЕРБ. 

Според Цветанов е твърде рано да се говори за евентуален персонален състав на нов кабинет и структурни промени в правителството. 

"Тези 20% ги приемете като ясен знак, че сме готови да разговаряме по всички важни теми за страна", каза шефът на депутатите от ГЕРБ. 

Той обясни, че процентът на възможността за кабинет е много малък, но в политиката винаги трябвало да си с протегната ръка и да търсиш възможност на поставените въпроси. 

"Ако няма такава възможност, се отива на предсрочни избори", каза Цветанов и обясни, че въпреки малките шансове за нов кабинет, ГЕРБ били длъжни да отидат на разговорите с РБ, за да не ги упрекнат във високомерие.

Междувременно от Реформаторския блок заявиха, че ако антикорупционният закон не влезе в дневния ред на парламента във вторник, те няма да участват в консултациите за съставяне на ново правителство. 

А патриотите продължават да настояват за вдигане на минималната пенсия до 300 лева.

Вижте какви бяха реакциите в Народното събрание днес: