България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задава ли се краят на войната в Сирия?

Разговор по темата с писателката Даян Шаер и журналиста Христо Петров в "България сутрин"

15.12.2016 | 08:37 Редактор: Тодор Петров
Задава ли се краят на войната в Сирия?

Сирия не е цялата в руини, там има живот и той е почти както тук - нормален. Това не е финалът на войната, а частична ситуация. Краят е малко по-напред, каза в "България сутрин" писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер.

Тя все още има роднини в Сирия, за които казва, че не искат да станат бежанци. Даян сподели, че е поискала да отиде при приятелка в Дамаск, но тя я е предупредила, че когато хората излизат от вкъщи всеки ден си носят душата в ръката и не знаят какво ще се случи. Даян Шаер уточни, че в Сирия има опасни места, но и такива, в които се живее спокойно.

"Трябва да има място на земята за тези хора в Алепо и те да не си отиват по този начин", каза още писателката, която е на мнение, че има преекспониране на ситуацията в световните медии и не се представя реалната картина. 

Журналистът и международен анализатор Христо Петров споделя мнението за манипулация на фона на военните действия в Сирия, в контекста на информацията, че сирийската армия си е върнала град Алепо.

"Основният въпрос е, кой има интерес да бъдат изгубени толкова животи. Войната в Ирак започна като преразпределяне на енергийните пазари в Близкия Изток. Европа е силно зависима от вноса на енергийни ресурси. Фактът, че Русия е основен доставчик с 40% не се харесва на много влиятелен партньор на ЕС в лицето на САЩ. Няма съмнения, че до 2025 г. потребелнението на Европа ще зависи 80% от внос на енергийни ресурси", разясни ситуацията гостът на Bulgaria ON AIR.

Христо Петров е очарован от силния дух на сирийците и призна, че не е вярвал в тяхната решителност и че ще победят в тази война. По думите му те са изпълнени с вяра, че ще победят, въпреки че не са имали основание за това, защото най-богатите държави воюват срещу сирийския народ. 

Журналистът припомни, че хората в Сирия са подложени на насилие, страх и ужаси. Някои са превърнати в заложници, които са използвани като жив щит. "Обществеността вече е събудена и хората започнаха да се замислят за причините за тази 5-годишна война", уточни той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.