Примирието в Алепо е частично нарушено

Евакуацията на бунтовници засега се отлага

14.12.2016 | 14:10 Редактор: Мария Аладжова
Примирието в Алепо е частично нарушено

Договореното снощи примирие в Алепо е било частично нарушено в някои части на града, съобщават представители на опозиционните сили. Бунтовниците и цивилните граждани все още чакат да бъдат евакуирани от източните квартали. Незабавната евакуацията беше договорена снощи на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, след появилите се съобщения, че сирийските проправителствени сили масово разстрелват цивилни.

Около 20 автобуса пристигнаха рано тази сутрин, за да евакуират първата група бунтовници и техните семейства от източната част на Алепо. Конвоят от зелени и бели автобуси пристигна заедно с булдозер, който да отвори път през улиците. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че не са ясни причините за отлагането на евакуацията. Според опозицията, ирански шиитски милиции възпрепятстват извеждането на цивилни. Последната битка за Сирия, както анализаторите наричат офанзивата на Алепо, остави хиляди цивилни в капан между фронтовете на правителствените сили и опозицията. Някои от тях публикуваха в Twitter по думите им последния си зов за помощ.

"Говоря пред вас като обикновен жител на обсадения Алепо. Може би няма да можем да пращаме повече съобщения, тъй като силите на режима наближават и са все-по-близо. А въздушните удари са още по-интензивни", съобщава мъж от мястото на събитията.

От ООН обявиха, че не участват пряко в процеса, но са готови да улеснят безопасната евакуация на ранени, болни и уязвими цивилни от обсадените части на града. От Международния комитет на Червения кръст в Сирия описаха хуманитарната ситуация в Алепо като катастрофална. Организацията пише в Twirtter, че вече почти няма медикаменти, а хората, които се укриват заради боевете, са без достъп до храна и вода. 

Вижте още в репортажа на Лъчезар Вълев: