България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Стефан Константинов: Условията да специализираш медицина у нас са пари, секс и роднински връзки

Има тежка феодализация на клиниките, пречи се на младите хора, посочи д-р Камен Данов в студиото на Bulgaria ON AIR

09.12.2016 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Д-р Стефан Константинов: Условията да специализираш медицина у нас са пари, секс и роднински връзки

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов заяви в "България сутрин", че има три начина да специализира един лекар у нас - да е дете на някого, да има пари или да предложи секс

"Преди имаше изпит, държавата правеше поръчка и казваше за колко човека може да плати. Ролята на държавата се прехвърли към болниците. Критерии и изпити няма, има събеседване с директора. Нещата се изкривяват", категоричен е бившият здравен министър.

По думите му в България има брой лекари над средното европейско ниво, което не изключва факта, че много от тях заминават за чужбина. 

"Липсват медицински сестри и акушерки. Съвсем естествен процес е лекари да заминават за чужбина. Много е трудно да се устои на огромните разминавания в заплащанията и условията на труд", посочи д-р Константинов и призна, че българските лекари срещат прекалено много трудности, за да останат тук.

Заедно с председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов споделят мнението, че част от българските болници са малки феодални владения. 

"Има тежка феодализация на клиниките и отделенията, пречи се на младите хора. Има местни лекари, които не разрешават на хората да специализират. Имаме и сигнали от лекари, които са удряни от своите началници", алармира д-р Данов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента в страната практикуват лекари, които ако напуснат отделенията си, те трябва да бъдат закрити. В същото време не се прави нищо по въпроса за специализациите, а най-тежкият проблем е, че липсва и отношение към младите лекари, отчете още той.

"Последната наредба за специализации е от най-лошите. В последните 25 години няма реформа в здравеопазването, а само опити за такава", категоричен е д-р Камен Данов.

Д-р Константинов потвърди, че у нас има медицински пустини, където хората не получават адекватна помощ.

"Много от постиженията на Петър Москов са медийни балони и на много места той допусна сериозни грешки", отговори бившият здравен министър запитан за работата на действащия.