Села търсят лекари чрез социалните мрежи

Предлагат им безплатна база и храна

29.10.2016 | 12:11
Села търсят лекари чрез социалните мрежи

Недостиг на лекари в Смолянска област. В десетки села медик идва само веднъж в седмицата. В търсене на спасение, някои населени места търсят лекари в социалната мрежа, като им предлагат различни екстри, например домашна храна.

Мугла е най-откъснатото смолянско село. Там лекар няма повече от 5 години, а 150-те жители, основно пенсионери, се молят да нямат спешна нужда от медик.

"Молим се да не се разболеем, иначе ще умрем. За никъде не сме-ни за този, ни за онзи свят", споделят пред камерата на Bulgaria ON AIR жители на селото.

Дори през лятото на линейките са им е необходим над 1 час, за да преодолеят изронения и над 30-километров път, а най-страшно е през зимата. При повече сняг Мугла е първото село, което се откъсва от света и остава блокирано с дни.

"Тогава най-вече се молим да няма тежко болни хора и спешни случаи. Карали сме човек, който си беше счупил крака, с шейна", казват още от селото.

Иначе за всяка болежка се налага да пътуват до Смолян. А често, за да спестят пари, стигат до самодиагностика и самолечение. 

"С чай и с билки. Лекуваме се. Накупили сме лекарства за по 100 лв. и лекарства ще ядем", споделят още възрастните хора.

Това е и причината да започнат да търсят лекари в социалните мрежи, с надеждата, че двуетажната сградата, с кабинет и спални, ще намери своя обитател и техен спасител. Предлагат базата напълно безплатно.

"Дори и храна се предлага във Facebook. Хората винаги са се отзовавали. Някой ще даде картофи, друг мляко", заявяват жители.

До днес обаче нито един медик не се е отзовал на поканата им, а че ситуацията в областта е повече от тревожна, признават и от Здравната каса в Смолян. Причини за нежеланието на лекарите да работят в села като Мугла, били малкото пациенти, което означава и малко пари. И не на последното място обаче завишените критерии към джипитата и за разкриване на практика.

"Три години съм бил селски лекар, но сега не мога да стана такъв, защото нямам обща медицина. Имам специалност по хирургия. Критериите са просто сбъркани. Те нямат нищо общо с дневния ред на обществото. В момента ние изпитваме остра нужда от това да дадем първа помощ на крайно отдалечените региони", споделя д-р Кузман Гелов.

През последните 3 месеца напуснали още три селски джипита. Без лекар остава дори и известното туристическо село Триград.