България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патриотите ще подкрепят РБ, ако реформаторите подкрепят 300 лева минимална пенсия

Готови сме да водим разговори с всички, освен с ДПС и ДОСТ, заяви Димитър Байрактаров

07.12.2016 | 09:32 Редактор: Мария Аладжова
Патриотите ще подкрепят РБ, ако реформаторите подкрепят 300 лева минимална пенсия

Патриотичният фронт ще подкрепи правителство, съставено от Реформаторския блок, ако реформаторите поемат ангажимента за увеличаване на минималната песния до 300 лева. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR народният представител от ПФ Димитър Байрактаров. 

Патриотите са в готовност да поемат ангажимента за съставяне на правителство и ако им бъде връчен мандат, те няма да го върнат, защото това била отговорната позиция при подобен сценарий, добави Байрактаров.

По думите му увеличаването на минималната пенсия не е популизъм в смисъла, в който се тиражира в медиите и между самите властимащи:

"За мен е популизъм, когато се правиш, че не виждаш бедността около себе си, когато години наред си държал българския пенсионер абсолютно целенасочено с ниска пенсия, защото увеличаването на песниите на първо място увеличава вътрешното потребление", коментира Байрактаров.  

"През последните дни доста лъжи се изрекоха от знайни и незнайни експерти в тази област. Естествено никой не си прави труда да отвори Кодекса за социално осигуряване и първо да прочете от член 68 до член 80 при какви условия се отпускат пенсии в България. 300 лева не само, че не са непосилна сума - първо това е числото, с което се изравняваме с прага на бедността, определен именно от правителството", добави той. 

Байрактаров беше категоричен, че няма да има отстъпление от настояването на ПФ за увеличаване на минималната пенсия. 

В студиото на Bulgaria ON AIR той постави и още няколко въпроса от бюджетната рамка за 2017 г., като например използването на излишъците, като поясни, че според него депутатите са прескочили прага на циничността, като са гласували 1 млрд. за програмата за саниране в деня, когато патриотите са повдигнали въпроса за увеличаването на пенсиите. 

"Сега остават още едни 700 млн. лева, които категорично ще се очертаят като излишък и за тях ние нямаме отговор как и по какъв начин ще бъдат изхарчени", добави той.

И още Байратаров заяви, че с изключение на ДПС и на ДОСТ, от Патриотичния фронт са готови да водят разговори за създаване на едно широкоформатно експертно правителство с всички партии, защото считат, че този парламент има още много какво да свърши.

/Текст: Мария Аладжова/

Вижте пълния разговор във видеото: