Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Буруджиева: РБ и ГЕРБ обсъждат бъдеща коалиция след парламентарните избори

Най-добре е президентът да състави служебно правителство, посочи политологът Георги Киряков в "Денят ON AIR"

06.12.2016 | 19:48 Редактор: Тодор Петров
Буруджиева: РБ и ГЕРБ обсъждат бъдеща коалиция след парламентарните избори

Политологът Татяна Буруджиева е на мнение, че на днешната среща между Реформаторския блок и ГЕРБ е коментирано стратегическо партньорство в бъдещ парламент след парламентарните избори.

"За всичко останало сигналите са абсолютно разнопосочни. Най-недопустима е неяснотата, в която ни карат да затъваме политическите субекти. Трябва да е ясно какво прави този парламент до 22 януари - ще прави ли правителство или не", коментира Буруджиева в предаването "Денят ON AIR".

Според нея президентът Росен Плевнелиев е имал "всичкото време на света да направи служебно правителство, ако е искал". 

"Не може да назначи прости чиновници, трябва да назначи силно и знаково правителство. Очаквах по-ясна позиция от г-н Плевнелиев. Ако смята, че има тежка политическа криза, досега да беше направил правителство", настоя гостът на Bulgaria ON AIR, според когото от ГЕРБ прехвърлят вниманието към ген. Румен Радев без да има защо. 

Политологът Георги Киряков посочи две хипотези за излизане от ситуацията - това правителство да управлява до 22 януари или президентът Плевнелиев да състави служебно правителство до 22 януари, когато новият държавен глава ще има възможността да състави нов кабинет.

"В някакъв смисъл това е автогол на реформаторите. Патриотите също бяха в еуфория, пък се оказа, че ГЕРБ няма да ги подкрепи. Това е втори епизод - смешен и трагичен. Очевидно е, че ГЕРБ ще искат предсрочни избори и няма да се състави правителство с тяхна подкрепа без Бойко Борисов да е премиер", описа ситуацията Киряков.

Според него има сериозен кадрови дефицит. Той добави, че не вижда капацитет в реформаторите да съставят правителство, което да извърши действия отвъд мандата на този парламент. 

"Най-добре е да се върнат бързо мандатите и Плевнелиев да състави служебно правителство", категоричен бе политологът пред Владимир Сиркаров.

Запитана за евентуално въвеждане на мажоритарен вот, Буруджиева посочи, че районирането означава да се изчистят избирателните списъци. "Иначе ще правим лъжа и манипулация", категорична е тя.

Георги Киряков добави, че не може за един месец да се създаде ново законодателство и в никакъв случай няма да е правилно, ако промените бъдат приети.

Политолозите в студиото коментираха и процесите в БСП, като според Буруджиева социалистите категорично готвят конгреса, на който трябва да приемат важни документи за вътрешно реформиране на партията. 

"Това е далеч по-важно за парламентарните избори, отколкото резултатът от президентските. БСП много добре знае, че това не е нейният резултат", отчете Буруджиева.

Георги Киряков е на мнение, че БСП е успяла да си върне изгубените през годините гласове, но въпросът е дали ще успее да ги задържи.