Реформаторите искат да съставят правителство, ГЕРБ чака президента

Двете партии провеждат нови консултации след връчването на третия мандат

06.12.2016 | 16:14 Редактор: Тодор Петров
Реформаторите искат да съставят правителство, ГЕРБ чака президента

Реформаторите ще водят консултации за ново мнозинство от експертен тип в 43-ото Народно събрание. Това ще стане, ако те получат третия мандат от президента, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Засега обаче шансовете за подобен развой изглеждат малки. По-рано лидерите от РБ имаха среща с ГЕРБ.

От Реформаторския блок обявиха, че са готови на консултации за програмно правителство, което да се съсредоточи в борбата с корупцията, съдебната реформа, образованието, здравеопазването, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност.

Те отидоха на среща с премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, за да обсъдят възможността за такова мнозинство. Оказа се обаче, че Борисов на тричасовата среща са обсъдени по-скоро успехите на сегашното управление. За ново мнозинство в това НС ще се говори едва когато президентът Плевнелиев връчи официално третия мандат. 

Ясно е, че шансовете за ново правителство в рамките на този парламент изглеждат хипотетични. И от РБ признаха, че най-вероятният сценарий е отиване на предсрочни парламентарни избори в края на март или началото на април.

"От страна на ГЕРБ имаме ясната заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство може да навлезем само след фактическо връчване на мандата на следваща политическа сила след БСП. На този етап и двете политически сили сме скептични за това, но от РБ ще положим усилия. Ако президентът вземе решение да връчи мандат на Блока, ние ще подновим разговорите с ГЕРБ", коментира здравният министър в оставка Петър Москов.

"Ние можем да водим официални разговори за евентуална бъдеще подкрепа или коалиция, когато третата избрана от президента партия получи мандат", каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова

Според Найден Зеленогорски най-реалистичното, което предстои пред България са предсрочни парламентарни избори. Междувременно от БСП и днес потвърдиха, че след  като утре президентът им връчи втория проучвателен мандат, те ще го върнат и няма да направят опит за сформиране на ново правителство.