България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богатството на българите в банките се увеличава

Хората живеят малко по-добре, но трудно могат да го оценят, каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред Bulgaria ON AIR

06.12.2016 | 09:28 Редактор: Тодор Петров
Богатството на българите в банките се увеличава

Богатството на българите в банките се увеличава непрекъснато. Общият обем на богатството нараства и всички видове депозити се увеличават. Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов.

Той добави, че доходите на хората растат, а безработицата спадна под средното ниво за ЕС. "Това са все сигнали, че българите живеят мъничко по-добре, но толкова малко, че трудно могат да го оценят", уточни банкерът.

Гостът в "България сутрин" определи изминаващата 2016 г. като изключително трудна за банките, които по думите му са имали двойна работа. Голямото натоварване е било предизвикателство за банкерите, но те са извървели успешно този път, отчете банкерът.

"Това е първата година, в която освен растеж на депозитите имаме индикации за възстановяването на кредитния портфейл. Порасна и печалбата на банките. Управляваме и контролираме близо 90 млрд. лева. Те са в отоговорността на близо 30 хил. души. Инвеститорите следят множество индикатори и ако някои от тях не са в рамка, те предизвикват вторични интерпретации", каза още Андронов пред Bulgaria ON AIR.

В деня на професионалния празник на банкерите Петър Андронов посочи, че най-важната им роля е да градят доверие. Той уточни, че за външния свят банкерите са студенокръвни, но това всъщност не е така. 

"Най-важната субстанция на нашата работа е доверието. Ако доверието след случая с КТБ беше изчезнало, нямаше да има депозити", каза още Андронов, според когото хората са разбрали, че това е специфичен случай, а не масов проблем.

Председателят на Асоциацията на банките добави, че най-доброто за бизнеса и икономката е средата да бъде стабилна и спокойна. "Най-важното нещо е да се инвестира в образование. Това е условие за успеха на всяка нация", каза още той.