България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Персоналният вот и опасностите от него

Ако реформаторите получат мандат, това ще е формален акт, заяви в "България сутрин" политологът Димитър Ганев

05.12.2016 | 08:32
Персоналният вот и опасностите от него

Сценарият,правителство, съставено от Реформаторския блок и подкрепено от ГЕРБ, не е възможен. 
Това стана ясно от разговора в студиото на "България сутрин" между политолозите Димитър Ганев и Димитър Димитров, които обсъдиха "играта" на мандати у нас.

"ГЕРБ няма да подкрепят, каквато и да е конфигурация в рамките на това НС. Това е и логичната позиция на партията, защото тя няма интерес от това. Говори се, че третият мандат ще бъде даден на ПФ, но най-логичната стъпка на президента Плевнелиев е да даде трети мандат на реформаторите, но пък това ще бъде формален акт", категоричен е Димитър Ганев.

По думите му един мандат, който бива даден на ПФ, би предизвикал негативни отзиви от страна на нашите европейски партньори.

"Въпросът е дали ще имаме две служебни правителство, дали ще имаме едно служебно правителство, което е консенсус между Радев и Плевнелиев, и третата опция е-това правителство в оставка, да остане такова до 22 януари", очерта пред Bulgaria ON AIR възможните стъпки политологът Димитър Ганев.

Според Димитров обаче няма нищо, което да ни тласка към предсрочни избори, освен че в Народното събрание няма как да се формира мнозинство.  

"Има едно голямо разминаване между нагласата да се управлява по един определен начин и това, което е зададено като демокрация. Измежду политиците стои нагласата, че някой трябва да има достатъчно мнозинство, че да управлява. Това ражда особен вид популизъм, защото политиците говорят колко е трудно да се постигне съгласие, а от другата страна, става много лесно за експлоатация", каза още Димитров.

Ганев обаче изключи да се въведе чисто мажоритарна избирателна система.

"ГЕРБ каза, че би подкрепила предложението от референдума, Корнелия Нинова пък каза, че би подкрепила определен мажоритарен елемент. Това ще доведе до вътрешен блокаж в парламента и няма да има промяна в изборната система", обясни още той.

"В момента се оформят два политическа блока. От едната страна са ГЕРБ и ПФ, а от другата БСП и ДПС. Ако на нито един от тези два политическа блока не им стигнат гласове, за да съставят  мнозинство, те ще търсят трети партньор. Това, което виждаме като ниска точка на отношенията между ГЕРБ и ПФ е конюнктурно, но по време на кампанията ще видим затопляне", убеден е политологът Димитър Ганев.