България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мира Радева: С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление

Трябва да внимаваме с бързата и радикална промяна на изборните правила, каза Антоний Тодоров пред Bulgaria ON AIR

22.11.2016 | 08:56 Редактор: Луиза Божинова
Мира Радева: С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление

Дали мажоритарният вот ще бъде полезен за българското общество или ще доведе до политическо изкривяване? Социологът Мира Радева и политологът Антоний Тодоров коментираха темата в предаването "България сутрин".

"Аз съм радетел на мажоритарния избор. Хората не знаят всички рисковете на мажоритарната система, но тези на пропорционалната вече ги изпитаха на гърба си 27 години. С промяна на избирателния модел хората искат по-добро управление", заяви Радева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Нашата петиция е нашето обръщение да внимаваме с бързата и радикална промяна на изборните правила. Бързането в момента е контрапродуктивно. Ще сгрешим. Ако гражданите наистина искат по-добро управление, кой гарантира, че тази промяна в изборното законодателство ще доведе до такова?", каза Тодоров.

Политологът подчерта, че кампания за разясняване не е имало, защото "референдумът беше на същата дата, както президентските избори, които потиснаха тази кампания."

"Дават ни за пример Франция - мажоритарна система с два тура, Великобритания - с един тур и САЩ, защото това е англосаксонската система, както и Канада. Но за Европа пропускат да добавят, че тази мажоритарна система се използва в Беларус, Азербайджан, Македония", настоя Тодоров в ефир.

По думите на Радева нищо драматично няма да се случи при един мажоритарен вот.

"Единственото драматично нещо е за преплетените олигархични политико-икономически елити, които в момента управляват тази държава", коментира тя. "Мажоритарната система е силно партийна. Защо даваме за пример тези страни? Първо, защото нашите деца отиват там, а не техните деца идват тук. Просто тези страни имат добро управление."

Според Антоний Тодоров изборите са стигнали до един лимит, от който "не можем да извлечем кой знае колко много повече". "Нашата избирателна система има много недъзи. Тя трябва да бъде променена, но не бива да бъде променена спешно и бързо", каза той.

"Народът се е произнесъл. Аз съм изключително огорчена. Този елит не заслужава народа си. Тоталитарната система не е разградена, тя е в умовете ни, а елитът ни я обслужва", заключи Мира Радева пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: