fallback

Ген. Киров: Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху ЕС

Целта на Плевнелиев бе да има само едно служебно правителство, отчете журналистът Тома Биков

29.11.2016 | 10:32 Автор: Тодор Петров

Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху Европейския съюз. Проблемът е, че все още сме свикнали да очакваме някой друг да реши нещата вместо нас - началниците в Брюксел, Вашингтон и Москва. Трябва да бъдем активен фактор, защото България се намира на границата на две цивилизации.

Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в студиото на Bulgaria ON AIR. Според него е безусловно, че първото решение, което ще вземе Консултативният съвет за национална сигурност, е как да бъде разрешена политическата криза. 

Заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне тълпи от бежанци към Европа, според него зависят от отношения между Турция и ЕС след резолюцията за замразяване на преговорите. 

"Ердоган е непредвидим и неразгадаем. Това трябва да се разглежда като потенциална заплаха", посочи ген. Киров и добави, че бунтът в бежанския център в Харманли е следствие от дълго натрупвани проблеми от битов и медицински характер, както и съвместяване на хора от различни нации.

Според ген. Киров не може да се говори за полицейско насилие при потушаването на бунта. Той е на мнение, че служителите на МВР са свършили адекватно своята работа, но предупреди, че този случай може да се повтори и в другите бежански лагери.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев добави, че още през 2009 г. сме получили сигнал, че България се е превърнала в реален обект на терористични атаки. По думите му в момента не представляваме интерес за терористичните структури, а страната ни се счита повече за транзитна зона.

Журналистът Тома Биков се върна към извънредното заседание на КСНС и посочи, че президентът Росен Плевнелиев се е опитал да приобщи Румен Радев към процеса на разрешаване на политическата криза. 

"Краткосрочната цел бе да се създаде само едно служебно правителство до изборите. Предстои политическата криза да се развие и в мандата на новоизбрания президент. След 22 януари той няма да има къде да се скрие", коментира гостът в студиото, според когото е било редно новоизбраният президент да даде брифинг, а не да пише във Facebook. 

"Може би ще имаме едно служебно правителство сега и второ след 22 януари", прогнозира Тома Биков.

Преводачът и журналист Мажд Алгафари е на мнение, че държавата е изпуснала момента, в който не само е трябвало да върне обратно нелегалните мигранти, но и да не дава свобода на тези, които са без документи. 

"Виждаме ги с по 2-3 телефона и джиткат нещо. Бил Хасан. Не е Хасан, само се представя, че е. Цялата система е зациклила. Всички лагери трябва да бъдат от затворен тип", коментира той.

Алгафари отчете, че бежанците у нас вече са хиляди и опасността е много голяма. Той е на мнение, че единствено  намалява бройката на мигрантите, които залавяме и регистрираме.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback