България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н.Пр. Йон Гъля: България и Румъния си сътрудничат добре в ЕС

Шенген е важна цел и за двете страни, посочи новият посланик в интервю за Bulgaria ON AIR

28.11.2016 | 10:19 Редактор: Мария Аладжова
Н.Пр. Йон Гъля: България и Румъния си сътрудничат добре в ЕС

Икономически просперитет и силно сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО са основните приоритети в отношенията на Румъния с България. Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR новият посланик на Румъния у нас Н.Пр. Йон Гъля.

По думите му предизвикателствата пред ЕС към днешна дата са мигрантският поток, Брекзит и неособеното доверие на жителите на общността към европейските институции.

"Искаме гъвкав, прагматичен ЕС, ориентиран към конкретни проекти. Румъния и България са много близки партньори в рамките на общността и си сътрудничат добре по европейски теми - регионална политика, източното партньорство и Дунавската стратегия. Фактът, че България поема председателството на ЕС през 2018 г., а Румъния през 2019 г., ще бъде само един плюс за това сътрудничество. Шенген е и трябва да продължава да бъде важна цел за двете страни. А докато я изпълним, трябва да работим и с държавите, които проявиха сдържаност по отношение на нашето членство в зоната без граници", заяви Гъля.

Като доказателство за доброто партньорство между двете страни е споразумението за Канада, в което България и Румъния бяха единодушни, почерта той. А що се отнася до миграционния въпрос, Румъния държи на справяне с външното измерение на проблема и анализ на причините за него, посочи още Йон Гъля.

"34 румънски полицаи работят в България в рамките на Фронтекс. Срещнах се с няколко от тях и мога да кажа, че си партнират отлично, както с българските си колеги, така и с тези от другите страни-членки на ЕС", добави той.

Посланикът отбеляза, че икономическите отношения между България и Румъния също се развиват с положителна тенденция, както в областта на туризма, така и в бизнес средата. В България има 2544 компании със смесен или изцяло румънски капитал, а в Румъния 2188 със смесен или изцяло български капитал.

"Искаме тази позитивна тенденция да продължи и инвестициите да бъдат ориентирани към икономически растеж и създаване на работни места", заяви дипломатът.

Вижте цялото интервю на Мартина Ганчева: