Борисов откри интерконектора България-Румъния

В Русе премиерът намекна, че ако в неделя всичко се развие благоприятно, предстои изграждането на интерконектора със Сърбия

11.11.2016 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов откри интерконектора България-Румъния

В Русе премиерът Бойко Борисов намекна, че ако в неделя всичко се развие благоприятно за кандидата на ГЕРБ и Правителството, предстои изграждането на интерконектора със Сърбия, за който са осигурени 45 млн. евро финансиране от ЕК.

Това стана ясно при откриването на първата междусистемна газова връзка между България и Румъния. Интерконекторът е с обща дължина 25 км като малко над 2 км минават над река Дунав.

Газопроводът, по който газ ще потече най-рано в края на годината беше открит от премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

"Със сръбския премиер Вучич съм се разбрал, заедно с Юнкер и с Борхард, ако в неделя мине всичко добре, още следващата седмица ще имаме европейско финансиране за връзката България - Сърбия. Разбира се няма да ви губя времето, че с този вертикал от Южния газов коридор на Север, на Запад и обратно. Напомням, че с подмяната, благодарение на доброто финансово състояние на Булгартрансгаз, на компресорните станции, ние и днеска можем да взимаме газ и от Гърция. Така че новата връзка с Гърция, турската и сръбската, ще дадат едни добри възможности не само за диверсификация, а и за бизнеса, пазара", заяви Борисов.