България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Коритаров: Проблемите на България няма да се решат със съдебната система

Качеството на човешкия материал, на образованост и на отговорност е ниско, коментира журналистът

24.11.2016 | 09:22 Редактор: Мария Аладжова
Георги Коритаров: Проблемите на България няма да се решат със съдебната система

В България има не просто удобна среда за популизъм, а среда, която вече навлиза във фаза на фаталност. Това заяви в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR Георги Коритаров, който коментира политическата обстановка в страната след оставката на правителството заедно с колегата си - журналиста Владо Береану.

Според Коритаров заявките на Патриотичния фронт за поемане на властта в свои ръце са начин патриотите да привлекат вниманието към себе си:

"От гледна точка на национал-популистите това е един шанс да популяризират своя образ и да издигнат свои послания на ниво парламент с ново качество на отговорност. Преди всичко трябва да отбележим, че те с това свое говорене правят невъзможно или трудно възможно господин Плевнелиев да не им връчи мандат, защото всички останали формации, които са евентуален носител на трети президентски мандат, са част от обединената президентска формула. Реформаторският блок, ДПС казват, че не биха поели тази отговорност те да съставят правителство", анализира журналистът.

По думите му изказването на премиера Бойко Борисов за страха от поемане на властта се базира на тезата, че ГЕРБ е била победена от ново неформално мнозинство в лицето на БСП, ДПС и ДСБ, които, според разбиранията на премиера, би трябвало да имат потенциала да съставят нов кабинет. 

А според Владо Береану популисткото говорене вече се е превърнало в световна тенденция, като в България популизмът е провокиран от един особен елемент: "Вече 30 години политическата класа краде масово и лъже хората. Това е очевидно за всеки. Българският избирател се чувства окраден по всякакъв начин, а не само това - от Европа му налагат и всякакви други неща, които той не винаги счита за нормални. Това си е реакция, няма как".

"Каквото и да става със съдебната система, проблемите на България няма да се решат и развитието няма да тръгне на ново качество", продължи Коритаров. "Защото качеството на човешкия материал, на нивото на образованост, на нивото на индивидуални отговорности и социално мислене е твърде ниско. И каквото и да се случва в периферното пространство, то няма да промени качеството, както няма да се промени това качество при мажоритарен вот, т.е. при смяна на системата".

Вижте пълния разговор във видеото: