ДПС и РБ при президента за пореден кръг от консултации

Това НС според нас е изчерпало възможностите си, заяви Мустафа Карадайъ

22.11.2016 | 13:29
ДПС и РБ при президента за пореден кръг от консултации

Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев продължават – предвидени са срещи с ДПС и Реформаторския блок, след проведените вече разговори с ГЕРБ и БСП. Представители на ДПС вече бяха на "Дондуков" 2, предаде Bulgaria ON AIR.

В началото на третата серия от консултации с ДПС президентът Росен Плевнелиев отново повтори, че се надява политическата криза и оставката на правителството да не доведат и до оставка на парламента. Това обаче изглежда все по-невъзможно, тъй като след края на срещата от ДПС заявиха, че всички формули в това Народно събрание вече са изчерпани. Това вероятно означава, че ДПС, както ГЕРБ и БСП, няма да приемат мандат за създаване на правителство в рамките на действащото НС.

Мустафа Карадайъ обясни, че Плевнелиев вече легитимност да създаде служебно правителство, а за този преходен период големите партии трябвало да седнат и да предприемат общи действия. 

"Провеждам тези консултации с голямата надежда, че ще положим усилия, така че политическата криза, в която  страната влезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна криза. Тоест оставката на правителството да не доведе и до оставка на НС", посочи президентът Росен Плевнелиев.

астоящият президент няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес, включително и да създава служебно правителство. Това НС според нас е изчерпало възможностите си за съставянето на различни други мнозинства още в самото си начало", посочи пък Мустафа Карадайъ.

В 14 часа президентът ще приеме в президентството и представителите на РБ, с които ще обсъдят ситуацията. Консултациите на Плевнелиев продължават и утре с патриотичния фронт и БДЦ.