България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Скандална наредба праща учителите на ежегоден психотест

Психологът доц. Маргарита Бакрачева и преподавателите Георги Станев и Кирил Станев коментират темата пред Bulgaria ON AIR

21.11.2016 | 08:56 Редактор: Луиза Божинова
Скандална наредба праща учителите на ежегоден психотест

Учителите ще бъдат подлагани на психотестове и на медицински прегледи за общо девет заболявания, сред които педофилия, деменции, шизофренни състояния. Това предвижда наредба, която е подписана от здравния министър и е на основание на наскоро влезлия в сила Закон за предучилищно и училищно образование.

"Доста обидно е за нас като учители да бъдем подложени на подобни изисквания", каза преподавателят по история Кирил Станев в предаването "България сутрин".

"Редно е, когато един учител се подлага на подобни проверки, да бъде еднакво за цялото общество. Учителят има нужда от подкрепа, не от скандали и непрекъснати проверки", настоя Георги Станев в ефир.

"От позицията на психолог смятам, че има нужда да се търси модел, който да помага, тъй като учителската професия е свързана с най-високо ниво на стрес. Има смисъл да има скринингови програми, които отчитат нивото на стрес и къде биха имали нужда от подкрепа самите учители", посочи доц. Маргарита Бакрачева в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По отношение на това дали ще има ответна реакция от страна на гилдията на преподавателите, гостите в студиото споделиха, че в пространството се говори за протест.

"По-важният момент е, че средствата, които ще бъдат вложени в тези тестове, никак не са малко. Нека се обърне внимание към това учителят да може професионално да се развива", коментира Георги Станев пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: