България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Световното по самбо започна, 27 състезатели представят България

За нас ще бъде успех, ако имаме една или две титли, каза доц. д-р Румен Стоилов пред Bulgaria ON AIR

11.11.2016 | 07:51 Редактор: Луиза Божинова
Световното по самбо започна, 27 състезатели представят България

Започна световното първенство по самбо за мъже и жени, както и по бойно самбо. България ще бъде представена от 27 състезатели, а спечелването на титла или две би било голям успех.

Президентът на федерацията по самбо доц. Румен Стоилов очаква силно представяне на нашия отбор. У нас освен световния елит, пристигнаха и представители на Международния олимпийски комитет, които ще наблюдават провеждането на надпреварата.

Има ли надежда самбото да влезе в олимпийската програма и как е протекла подготовката? Отговорът от доц. Стоилов в интервю от Велислава Миланова, излъчено в предаването "България сутрин".

"Националният отбор по самбо започнаха подготовката за самото първенство още в края на август с три седмици на Белмекен, върнаха се и веднага са в залата в Дианабад. Момчетата и момичетата са готови за битки", сподели доц. Румен Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му като домакини ние сме задължени да имаме световна титла, но във всеки един спорт конкуренцията е ужасна, навсякъде има силни представители във всички категории.

"За нас ще бъде успех, ако имаме една или две титли", каза доц. Стоилов. "Имаме много подготвени състезатели. Всеки един от тях се готви за финал."

Както в живота, така и в спорта всичко е политика. Политическо е и решението за влизането на някои от категориите на самбото в олимпийската програма.

"Убеден съм, че в близките 8-9 години самбото ще има две или три категории в олимпийската програма", заяви доц. Стоилов.

Организацията на първенството изисква много усилия и финанси. В това отношение лично премиерът Бойко Борисов е съдействал и световното е получило финансиране от Министерството на младежта и спорта. Стоилов благодари на премиера за навременната помощ.

Официалното откриване на първенството е днес в 17:45 в зала "Арена Армеец" в София. Церемонията ще бъде зрелищна и изцяло посветена на 60-годишния юбилей на федерацията по самбо.

Цялото интервю вижте във видеото: