Самбото поиска по- голям бюджет за 2015

04.12.2014 | 19:52
Самбото поиска по- голям бюджет за 2015

400 хиляди лева годишен бюджет е необходим на българската федерация по самбо за 2015 година. Това разкри президентът на родната централа доц. д-р Румен Стоилов.

Средствата, с които са разполагали тази година в българското самбо, са били в размер на 120 хиляди лева.

Стоилов призова Министерството на спорта да погледне резултатите на федерациите, когато се правят бюджетите. Той не скри гордостта си от представянето на родните самбисти на световното първенство в Япония миналия месец.

Нашите състезатели завоюваха 10 медала, от които 1 златен, 7 сребърни и 2 бронзови. Стоилов обяви, че състезателите по самбо имат шест квоти за европейските олимпийски игри в Баку през следващата година.

"Иска ми се Министерството на спорта да погледне резултатите на федерациите, когато се правят бюджетите. За Универсиадата миналата година ние сами си платихме и само ние спечелихме медали. Искаме да получаваме поне 50 процента от това, което олимпийските спортове. Ние имаме 120 хиляди лева за цяла година за всички възрастови групи", заяви Стоилов.
 
На първенството на планетата в Япония Борис Борисов в категория до 62 килограма донесе първата световна титла за България в спортното самбо при мъжете от 8 години насам.
 
"Искам да се обърне внимание на един спорт, който върви към олимпийско признание. В последния момент намерихме средства да изпратим Борис в Япония. Има провидение - той стана световен шампион без да е финансиран от държавата. Ние до май месец си бяхме изразходвали бюджета. На нашия спорт са му нужни около 400 хиляди лева бюджет, за да имаме за лагери и подготовка, както и стипендии за шест състезатели", каза още президентът на БФСамбо.