България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борислав Цеков: Първоначалните резултати от изборите в САЩ - в очаквана посока

Те едва ли ще се обърнат в полза на Хилари Клинтън, добави политологът Калоян Правов в "България сутрин"

09.11.2016 | 09:05 Редактор: Ирина Георгиева
Борислав Цеков: Първоначалните резултати от изборите в САЩ - в очаквана посока

"Първоначалните прогнозни резултати от изборите в САЩ са в очаквана посока, но битката е толкова е оспорвана, че бих се въздържал от тотално прогнозиране на това, което излиза."

Това коментира в предаването "България сутрин" Борислав Цеков, Движение "Модерна България".

Според политолога Калоян Правов резултатите едва ли ще се обърнат в полза на Хилари Клинтън. По думите му разликата е тънка, но все пак я има.

"При резултатите на Доналд Тръмп и Хилари Клинтън не би трябвало да има чак толкова силна изненада, по-скоро го отдавам на масовото неудовлетворение извън Америка, главно в Европа от развоя на изборите в САЩ. Не остана почти западноевропейски лидер, който да не взе отношение за изборната кампания в САЩ. Пазарите също са индикатор за очаквания и нагласи - през последните часове доларът падна, петролът падна", поясни Цеков.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той изтъкна, че от гледна точка на американската политика се случва нещо очаквано, доколкото думата си е казала "огромното мълчаливо мнозинство на Америка" - "не либералните глезльовци на двете крайбрежия, а онази Америка, истинската Америка".

Цялата доктрина на Доналд Тръмп, която се опитаха да представят като някакъв миш-маш, нещо лишено от идеология и ценностна база, всъщност в момента дава нова сила на едно ключово течение в Републиканската партия и въобще в американската десница - "палео-консерватизъм", коментира още Цеков.

"Неговата доктрина е точно това, което е било във времето преди Втората Световна война - типичният вкус на Америка - изолационистка, затворена, а не имперската политика, а на първо място е Америка - перфекционизъм в икономиката, включително ограничаване на миграцията, възстановяване на националното производство, излизане на споразуменията от свободна търговия", уточни той.

Според Правов големият губещ от тези избори не са една или друга партия, а медиите, които са показали, "че са неспособни да изпълняват основната си роля и това е да отразяват наистина важните за избирателите истории". Той обясни, че всички най-ключови истории от този изборен цикъл като изтеклите имейли и изтеклите записи на демократи - нищо от това не е било отразено от големите медии, а всичко е било разпространено от интернет и по-малки, но фокусирани журналистически сайтове, които в момента набират огромна скорост

Сигналът към Европа след тези избори е, че трябва да стане по-самодостатъчна, по-енергична, по-свободна, подчерта Правов.