България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите следват болния или болният следва парите

Колкото повече се намесва държавата, толкова по-лошо става, посочи в Денят ON AIR д-р Кацаров

02.11.2016 | 20:16
Парите следват болния или болният следва парите

"Относно пръстовия отпечатък до момента не съм чула аргументирано обяснение каква е целта на това мероприятие. Скоро обаче някой ще трябва да анализира какви средства са похарчени за това, колко нерви на пациенти и персонал се хаби и какъв ще е икономическият ефект."

Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

По думите й има затруднения в болниците, а предстои пръстовият отпечатък да се въведе в аптеките.

"Виждаме опашките от хора. Постоянно възникват технически проблеми. А представяте ли си какво се случва в едно интензивно отделение, където трябва да се занесе до пациента компютъра и устройството. Как си представяте един тежко болен, попаднал в реанимация, да трябва да дава данни, за да получи финансиране", запита д-р Виткова.

Според д-р Стойко Кацаров, ако пръстовият отпечатък ще спре източването на НЗОК, защо НС въвежда лимит за болниците. 

з като пациент като си сложа отпечатъка, нареждам на Здравната каса да плати. Тя не може да откаже, макар да има лимит. Ако отпечатъкът решава проблема, следва лимитите да отпаднат. Болният избира къде да се лекува, а Касата заплаща това лечение, тоест парите вървят след него. Когато има лимит, това се обръща обратно - Здравната каса определя къде има пари и болният върви след парите", обясни д-р Кацаров.

По думите на д-р Виткова лимитите ни доближават до бюджетното финансиране.

"НЗОК се превръща с дирекция на Министерство на здравеопазването. Ако пръстовият отпечатък движи парите, как ще се откаже плащане", настоя  медицинското лице и допълни, че след няколко месеца ще се анализира как върви системата, колко пари са изразходени и спрени ли са течовете от касата.

Д-р Виткова каза още, че цифрите на бюджета постоянно се качват, но въпросът е как ги използваме.

"Проблемът е, че бюджетът на Здравната каса, се определя от НС. Това е мениджмънт от миналия век. В Холандия политиците са изключени от това къде и колко се харчи. Това е рецептата за успех", посочи д-р Кацаров

По думите на д-р Виткова обаче България има най-несолидарният модел на здравно осигуряване, защото 48% от общите разходи за осигуряване, са от джоба на болния човек.

"Трябва да помислим как да променим структурата на финансирането, така че публичните разходи за здравеопазване да бъдат увеличени, за сметка на личните разходи на пациента", категорична е докторката.

Д-р Кацаров твърди, че бюджетът няма никакъв разчет - нито в приходната, нито в разходната част.

"Проблемите в здравната система са толкова много и решаването на един, не е решение. Разкриване на нови лечебни заведения е огромен проблем", смята д-р Виткова.

Според д-р Кацаров самата здравна карта е патология.

"Държавата трябва да гарантира обществен ресурс. Колкото повече се намесва държавата, толкова по-лошо става", заключи докторът.