България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Развръзката след протеста на миньорите в Бобов дол

Първата група работници получи своите възнаграждения, следващите пари ще бъдат изплатени на 25 октомври

14.10.2016 | 07:51 Редактор: Луиза Божинова
Развръзката след протеста на миньорите в Бобов дол

Късно снощи първата група от миньори, която излезе от земята получи своите възнаграждения. Инкасо автомобил е пристигнал на място към осем часа вечерта и парите са им били раздадени на ръка.

Ръководството, което вчера заяви, че ще съди миньорите, които бяха под земята, подаде оставка. Вчера имаше временно изпълняващо длъжността ръководство.

Националният омбудсман Мая Манолова дойде при миньорите и слезе при тях под земята, където прекара около 7-8 часа. Вечерта тя излезе с работниците на повърхността.

"Ние се разбрахме, че ще излезем, след като си получат заплатите за месец август. Изчакахме да се обадят няколко души, които са си получили парите, че това наистина се е случило. Също така са получили ваучерите за месец март", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

"Отнесохме едно споразумение с всички девет точки, които настоях преди да слезем в рудника, изпълнителният директор да подпише. Изчакахме първата точка поне да бъде изпълнена. Това беше и причината за нашия осемчасов престой в рудника", допълни Манолова.

Тя каза, че следващата заплата ще бъде изплатена на 25 октомври.

Очаква се днес да има среща между Мая Манолова и представители на някои от ръководствата, които ще бъдат назначени в "Бабино", за да се намери бъдеще на рудника, тъй като Бобов дол се издържа основно от него.

"Много е важно днес да започнат разговори за спасяване на рудник "Бабино" и изобщо на въгледобива в България. Ако това се окаже невъзможно, да се вземат мерки - хората, които могат да се пенсионират да го направят, а за останалите да се намерят подходящи места в региона с добро заплащане", настоя Манолова.

Тя посочи, че може би малко "се е изсилила" като е заявила, че ще бъдe гарант на миньорите.

"Не гарант, просто ще съм тук за да настоявам всичко, което е обещано да се случи", поясни омбудсманът.

Един от миньорите каза, че хората, които са били под земята не са си получили стимула. "Аз не съм получил нищо", сподели той. Други казват, че не са доволни, след като са чули заплахи за съд и уволнение. "Имахме информация, че ще има репресивни действия срещу нас, които бяхме долу", споменаха работниците.

По отношение на ваучерите, които са над 80 000 лева, Манолова каза, че полагащите се до октомври ще бъдат изплатени до 24 декември.