България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Международните превозвачи готвят протести заради гранични неуредици

Даваме 10 дни за реакция от държавата, посочи в "България сутрин" изпълнителният директор на Съюза им Йордан Арабаджиев

10.10.2016 | 09:02
Международните превозвачи готвят протести заради гранични неуредици

"Подадохме декларация, защото има вероятност да излезем на протест, заради тези километрични опашки по границите ни. Преди няколко месеца алармирахме институциите за тези проблеми. Причините са различни за отделните гранично-пропускателни пунктове. Даваме 10 дни за реакция от държавата и вероятно ще затворим някой пункт", предупреди в "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи у нас Йордан Арабаджиев.

Той сподели, че са сезирали шефовете на Агенция "Митници" и Гранична полиция и са ги запознали с проблема, но са получили един чисто чиновнически отговор, който не им дава възможност за реакция, освен да излязат на протест.

"На Дунав мост 2 проблемът е повече в румънските власти. Не всички трасета са обезпечени. На "Капитан Андреево" проблемът се корени в работата на нашите контролни органи. Няма комплексен подход за решаване на проблема", категоричен е Арабаджиев.  

Той твърди, че превозвачите търсят различни механизми, за да си решат проблемите. 

"Най-лесният е да се откажат от Турция. Наблюдава се, че около 25-30% от българските превозвачи отказват работа с турци", заяви гостът в студиото.

Според него един транспорт е привлекателен, когато е бърз и предвидим, а това чакане бави работата.

"Ако се губят 60-70 часа по границата, международният транспорт се превръща в крайно непривлекателен и причина за това са граничните неуредици. Превозвачите губят около 100-150 евро на ден, ако превозното средство е в престой. В рамките на 10 дни, ако няма реакция, няма друг вариант освен да затворим някой пункт и да ни обърнат внимание от институциите", категоричен е Йордан Арабаджиев.

По думите му международните превозвачи са готови на пълна блокада на българо-гръцката граница, ако от гръцка страна отново бъде блокирана границата.

Арабаджиев сподели, че тази сутрин опашката при Видин-Дунав мост 2 е около 4 км., а над 200 тира престояват там. "На Капитан Андреево" опашката снощи е била около 8 км., което означава престой около 18-20 часа.