Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тировете да преминават през магистралите, а не през малките населени места!

Пътищата в малките градчета не са за техните тонажи, обясни Настимир Ананиев в Денят ON AIR

07.09.2016 | 20:12 Редактор: Ирина Георгиева
Тировете да преминават през магистралите, а не през малките населени места!

Често тировете използват обходни маршрути и преминават през малките населени места, вместо през магистралите. Това не трябва да е така - тежкотоварните камиони не бива да преминават през малките населени места. 

Тази позиция изрази председателят на "Движение България на гражданите" от РБ Настимир Ананиев в Денят ON AIR по повод последния инцидент, при който тир се вряза в къща.

По думите му в случая има два проблема - първо с гражданите и тяхната сигурност и второ - с пътната настилка. Ананиев обясни, че тези пътища не са изградени за такъв тонаж и като тир мине два път през тях, трябва да се направят наново. 

Според него трябва да има солени глоби за тировете, които преминават през малки населени места.

Депутатът подкрепя и знака "Внимание! Мотористи". Той смята, че това е символичен жест към тази общност, че се мисли за нея. 

Те са по-уязвимите участници в движението, а от този знак ще има ефект, добави още той.

Предложението е подкрепено от министър Лиляна Павлова, която е казала, че е задействала процедурата, посочи Ананиев.

Според него на пътя трябва да има повече видеонаблюдение и да се увеличат глобите, както и събираемостта им.

"С новите мерки, които сега се предприемат и с възможността да се плащат онлайн, вече няма нужда да се редите в КАТ. Да се надяваме този процент да стане 50 - 60%, което е нормално за Европа", препоръча Ананиев.

На пътя трябва да има повече толерантност и по-малко агресия, смята той. По думите му обаче това може да бъде постигнато само с помощта на обществото.

В студиото на Кузман Илиев, Ананиев коментира и кандидат-президентската битка. Той подчерта, че целта на РБ е да достигне до балотаж с ГЕРБ. Според него Изпълнителният съвет трябва да одобри избора на Трайчо Трайков и генерал Съби Събев за кандидат-президентска двойка.