Отново влиза в сила почасовата забрана за движение на тирове

Решението на АПИ идва след жалба на Асоциацията на пострадалите при катастрофи

21.07.2016 | 17:45 Редактор: Ирина Георгиева
Отново влиза в сила почасовата забрана за движение на тирове

Още от утре се връща в сила забраната за движение на тирове по магистралите и първокласни пътища. Тя важи в определен интервал от време в петък и неделя. Решението на Агенция "Пътната инфраструктура" (АПИ) идва след жалба на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, обясни Владимир Тодоров.

"Нашите аргументи са, че петък и неделя са дните с най-много катастрофи, с най-много натоварвания, петък и неделя са дните, когато всички пътуват в тези месеци. Тировете създават големи колони, които не могат да бъдат изпреварени, те са предпоставка за навлизане в насрещното платно и оттам за катастрофи. Към това се добавят и допълнително усложнената обстановка от турските гастарбайтери, зърновозите, които започван да прибират продукцията. При нас пристигнаха и много жалби от граждани. Пътната агенция прие нашите аргументи", обясни Тодоров пред БНР.

През юни, по искане на Съюза на транспортните работници, АПИ редуцира ограниченията на товарните автомобили с тегло над 12 тона в дните петък и неделя, както и в последния предпразничен и последния празничен ден. Решението за това беше взето съвместно с КАТ "Пътна полиция".