България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Постановката "Аудиенция" - абсурд за доносничество по истински случай

Николай Гундеров и Филип Трифонов представиха пиесата в ефира на Bulgaria ON AIR

03.10.2016 | 09:54 Редактор: Тодор Петров
Постановката

Режисьорите и актьори Николай Гундеров и Филип Трифонов разказаха в "България сутрин" за поставената от тях театрална постановка "Аудиенция". Пиесата е част от творчеството на писателя и бивш президент на Чехия Вацлав Хавел. 

Изселен от Прага и принуден да работи в пивоварна, на героят на Хавел му предстои съдбоносна среща с неговия началник, който пише доноси. В един момент героят решава сам да пише доноси срещу себе си. 

"Това е абсурдът, който Хавел е видял в пиесата. Тя е по истински случай и е писана през 1977 г. в Чехия. Хавел е универсална личност. При нас президентите стават президенти, после почват да четат книги. Хавел е интелектуалец в истинския смисъл на думата. Имах честта да го срещна в Прага - деликатен човек с чувство за хумор", разказа Николай Гундеров пред Bulgaria ON AIR. 

Той поясни, че повече от 10-15 години двамата с Филип Трифонов играят в "Аудиенция" в цяла Европа. 

"За нас е удоволствие, когато хората се забавляват. Театърът е като превозно средство - пренася човешкото внимание от една точка до друга", каза още гостът на телевизията.

Филип Трифонов разказа пред екип на Bulgaria ON AIR, че през 1998 г. е прочел за пръв път "Аудиенция". Темата му е харесала и поставя пиесата в Сатиричния театър, след което двамата с Николай Гундеров започват да я играят. 

"Винаги е имало интерес. Интересът у нас се режисира. Важното е, че когато дойде публика в салона, тя се забавлява много. Пиесата е актуална в България, където единствено няма закон за лустрацията. Играем я от 2004 г., а сега има ново действащо лице - Александър Найденов", каза още актьорът.

Постановката ще се играе у нас на 5 октомври от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център (бившето кино "Левски").