Романът "Ана Каренина" на театралната сцена

Трагичната любов ще бъде изиграна тази вечер в София

30.09.2016 | 13:32
Романът

Много е казано и изписано за Ана Каренина. Трагичната любов между омъжената героиня и офицер Вронски и до днес въздейства на всяко едно поколение.

Многострадалният образ на небезизвестната руска героиня ще се опита да пресъздаде актрисата Мила Банчева.

"Това е образ, който няма определено ниво за достигане. Това е моята работа и аз стоя зад нея. Моят образ на Ана Каренина ще бъде такъв, защото аз съм такава и стоя зад този образ. Ако някой друг бъде на моето място, той ще бъде съвсем различен. Нямам как да не я защитавам изцяло", сподели Банчева пред Bulgaria ON AIR 

Първата българска постановка по романа на Лев Толстой дължим на трупата на Драматичен театър София и на режисьора Николай Поляков, който е направил и сценичната версия на представлението.

"Беше една достатъчно амбициозна задача. Много теми, много пластове вътре в него, много герои. Да събереш всичко това в един драматичен разказ, не е много лесно", посочи пред Bulgaria ON AIR режисьорът.

Спектакълът е разделен в две части, а резюмирането на романс от над 800 страници в 3 часа, се оказва истинско предизвикателство. 

По думите на Поляков е невъзможно да се разкаже целият роман, освен любовната тема, с която е известен.

"В романа има и достатъчно интересни наблюдения върху обществения и политически живот на Русия по онова време", допълни режисьорът.

Романът на Толстой и днес е актуален, когато говорим за сложните отношения между хората. И все пак да създадеш подобен класически шедьовър на театралната сцена остава трудна задача.

"Има доста неща, които са далеч от мен. Това е човек, който е от съвсем друго общество и епоха. Ние тук не сме изцяло в онова време", посочи друг от актьорите.

За тези, които не са започнати с творчеството на Толстой, артистите ще се постараят да направят добро първо впечатление. 

Премиерата на Ана Каренина ще бъде изиграна тази вечер в Театър София.