България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колко ще плащаме за винетки?

Важно е гражданите и организациите да могат да търсят правата си, заяви Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR

19.07.2016 | 08:34 Редактор: Луиза Божинова
Колко ще плащаме за винетки?

Съдът отмени поскъпването на винетките. Цените обаче остават същите до окончателното решение, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Държавата няма да връща на гражданите и на фирмите пари за закупени винетки, дори последната съдебна инстанция да потвърди решението, че те са незаконни. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Винетките поскъпнаха от 1 януари 2016 година, като за леки коли станаха годишно от 67 на 97 лева.

"Държавата има един тримесечен срок, след влизане в сила на решение за отмяна на постановление, инструкция или наредба, в който трябва да прецени по какъв начин и дали трябва да компенсира гражданите и юридическите лица. Вече действието или  бездействието, с което държавата реши да компенсира тези лица, подлежи на съдебен контрол и тогава вече гражданите могат да търсят правата си", каза в предаването "Сутрешен блок" Николай Димитров от "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

"Важно е гражданите и организациите да могат да търсят правата си, независимо от това, че сме в следващата година", обясни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

"Съдът в анализа си сочи, че няма доказателства, които да сочат към твърдените факти от регионалния министър и от Агенция "Пътна инфраструктура", а именно - не е проведено публичното обсъждане както трябва, ако въобще е проведено, няма доказателствата, за които министър Павлова говореше вчера - че има съгласувателни писма, финансова обосновка. Защо не са представени?", запита Димитров.

Според него най-логичното е липсата на тези доказателства. "Другата по-малко вероятна хипотеза е некомпетентност в юридическите екипи на двете институции", посочи той.

"Пред петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) има три варианта - да потвърди решението на тричленния състав, да измени решението в някои от частите, да отмени решението и да го върне за ново разглеждане пред друг състав на първоинстанционния съд", обясни Димитров. "Най-логичният вариант е съдът да потвърди решението на тричленния състав на ВАС", посочи той.

На въпрос какво следва оттук нататък, ако този вариант се случи, Николай Димитров каза, че Министерският съвет (МС) ще има тримесечен срок, в който трябва да каже: "Да, ние сме причинили вреда и ние ще я обезщетим по еди какъв си начин."

"След тези три месеца, ако администрацията бездейства, няма обезщетяване, всеки един гражданин има право да заведе исковата си претенция срещу МС и да ги осъди за разликата между стария винетен стикер и незаконния такъв", категоричен е Димитров.

По отношение на изказването на регионалния министър Лиляна Павлова, която заяви, че дори да се окажат незаконни новите винетки на новите цени, държавата няма да връща пари, Димитров посочи, че при това положение "държавата ще се е обогатила неоснователно."

"Общ правен принцип е, че който е получил нещо на отпаднало основание, трябва да го върне", настоя Димитров.

Цялото интервю вижте във видеото: