България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сините възраждат паметта на Списаревски за 100-годишнината от рождението му

"Левски" са едни от последните пазители на родовата памет, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Антони Джамбазов

20.05.2016 | 09:40 Редактор: Мария Аладжова
Сините възраждат паметта на Списаревски за 100-годишнината от рождението му

Вчера "Левски" представи екипите за новия сезон, които са в традиционните за тима цветове, а новото в тях е ликът на националния герой Димитър Списаревски - български офицер, който загива при боен полет по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Между 1933 до 1935 г. той е изиграл няколко приятелски мача за "Левски".

"Идеята с лика на Списаревски се роди спонтанно, от фенските организации, които от много време се опитват да възродят паметта му. По комунизма беше забранено да се чества паметта му, защото се е смятало, че се е бил с лошите срещу добрите. А това не е така - той е бранил небето над София", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Антони Джамбазов, член на УС на ПФК Левски, който е и инициатор на обновлението.

От Управителния съвет на Левски са решили именно този герой да бъде почетен заради юбилейната 100-годишнина от неговото раждане.

Идеята веднага се е приела добре от цялото ръководство на клуба, обясни от своя страна Цветан Вълчев. 

Паралелно с новите екипи на "Левски" ръководството на сините обявиха и началото на кампанията "Върни се на стадиона".

"Обичаме да забравяме. Феновете на "Левски" са едни от последните пазители на родовата памет. Имаме много знамена на Левски, Ботве, Каравелов. Ние възпитаваме по-малките фенове в родолюбие, учим ги да бъдат патриоти. Опитваме се по някакъв начин да показваме, че феновете не са хулигани, които само рушат", заяви Джамбазов.