България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цензурата е вътре в нас, сами си поставяме граници!

Карикатуристът Ивайло Нинов, гост в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

16.05.2016 | 09:47 Редактор: Тодор Петров
Цензурата е вътре в нас, сами си поставяме граници!

Карикатурите не може да се правят без отговорност, трябва да се съобразяваме. Цензурата не е в това някой да ти стои на главата и да ти казва: "Това можеш да пишеш, това можеш да рисуваш". Тя е вътре в нас. Роб съм на своята автоцензура и не мога да се откъсна от нея. 

Това коментира в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR карикатуристът Ивайло Нинов. 

Той обясни, че никога не иска да обиди човека, когото рисува, а цели да е деликатен. За него цензурата е по-скоро етична и морална. 

"Ролята на сатирата и иронията е да казват истината, но да не минават границата. Граница, която всеки сам си определя. Когато правиш карикатура, влагаш в нея образование, възпитание, музика, книги, приятели - обща  култура. Идеите не идват на прима виста", обясни Ивайло Нинов.

Той е и първият карикатурист, който свързва образа на премиера Бойко Борисов с този на супергероя. 

"Видях всички хора да свързват ролята на Бойко Борисов с това да победи злото. Един вид олицетворение на Супермен, което остана и до днес", каза той.

Ивайло Нинов призна, че по-трудно се рисуват красивите лица с прави черти, "по които няма за какво да се хванеш".

"Тъкмо се науча да рисувам някой министър и те вземат та го сменят. Животът не е само политика, слагаме едни капаци и само от политика се интересуваме, това не е хубаво", каза с усмивка карикатуристът.