България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Карикатурата - политика в рисунка и с усмивка

Задача номер едно да бъде актуална, убеден е карикатурист Ивайло Нинов

15.02.2016 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
Карикатурата - политика в рисунка и с усмивка

Карикатурата е историята отвъд грозната картина на политиката, тя е въпрос на изразни средства. При нея те са много лаконични, пестеливи. Карикатурата е повече журналистика, отколкото рисуване. Такова определение на жанра даде в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR известният карикатурист Ивайло Нинов.

За 25 години преход в обществото станаха доста неприятни промени и това, което карикатурата прави, е да ги регистрира, обясни творецът.

Още по темата

В неговите карикатури премиерът Бойко Борисов често е изобразен в костюм на супермен. "Това е една закачка, препратка към героя, от когото всички чакат да въдвори доброто и да победи злото", обясни Нинов и добави "това тръгна преди 8-9 години и така досега".

По думите му винаги има повод за карикатура. В една държава няма нищо по-нормално да се окарикатури министър-председателят, президентът, политиците. "Нямаше да е нормално обратното - както беше преди 30 години, когато имаше негласна забрана да се рисуват портретни лица", припомни той.

Сега има свобода на мисленето, на творчеството, на рисуването. В миналото човек си знаеше - кое е позволено и непозволено, припомни Нинов. По думите му днешните политици не са толкова глупави. Не са тези от преди 30 години. Днешните са по-префинени и никога не се сърдят за карикатурите си.

По негова преценка българските политици са твърде влюбени в себе си, но това е болест на растежа и все още не е преживяна.

Задача номер едно на политическата карикатура е да бъде актуална, обобщи художникът.