Има ли свобода на словото в България?

Страната ни се смъкна от 106-то на 113-то място по свобода на медиите в новата класация на "Репортери без граници"

20.04.2016 | 16:46 Редактор: Луиза Божинова
Има ли свобода на словото в България?

Свободата на медиите в България продължава да се влошава за поредна година. И през 2015 г. България бе на последно място от страните членки на Европейския съюз (ЕС) в класацията за свобода на словото, но през тази година се смъква от 106-то на 113-то място по свобода на медиите от общо 180 страни в новата класация на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници". Така държавата ни губи седем позиции в сравнение с миналата година, след като през 2015 г. слезе надолу с шест места, предава Investor.bg.

"Последното място сред ЕС се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, собственик на "Нова българска медийна група", която притежава шест вестника, пишат от "Репортери без граници" в профила на страната ни. От организацията допълват, че журналистите в България са принуждавани да разкриват източниците си и възпрепятствани да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната.

От организацията не са пропуснали и скандала с премахването на 90 политически карикатури на Чавдар Николов от сайтове на Нова телевизия, като ги назоват "неприемлив акт на цензура“. Припомня се, че притежаваната от шведската медийна група MTG и управлявана от французина Дидие Щосел Нова ТВ премахна всички карикатури на 14 април, изтъквайки като причина "изтичане на договор“. По-късно от телевизията предложиха нов контракт на Николов, а лично самият премиер Бойко Борисов в интервю за конкурентната bTV заяви, че "ако е вярно, както прочетох, че Чавдар Николов има нов договор за 4700 лева, той взема повече от премиера. Излиза, че съм му направил огромна услуга на този човек. Може да започне и с коса да ме рисува". От коментарите на Борисов по темата пък стана ясно, че възприема скандала като удар срещу правителството и срещу него самия.

"Седмицата на преговорите: Борисов снощи каза какъв договор са ми подготвили от Нова. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура", написа във профила си във Facebook карикатуристът.

Иначе в публикувания днес годишен доклад "Репортери без граници“ стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък" заради натиска на властите и компаниите.

World Press Freedom Index подчертава влошаването в световен мащаб на свободата на информация през 2015 г. Войните, нарастващите заплахи, насилието по време на демонстрации и икономическата криза са главните виновници за това свободата на словото да е в отстъпление.

"Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат", казва Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници". "Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии", подчертава Делоар.

Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия.

Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша, рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите (47-мо място, надолу с 29 места след 18-то място в миналогодишния индекс). В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите. Във Франция (която е паднала със седем места в класацията и вече е 45-та), много бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значително мнозинство от частните медии на национално ниво, констатира докладът.

Журналистите в Близкия изток и Африка са били жертва на тероризъм, въоръжени конфликти и сплашване от властите. В Латинска Америка репортерите са били ограничени от организирана престъпност, насилие и корупция. Журналистите в САЩ са били подложени на киберследене.

Според доклада медийната свобода е западнала и в демократични държави в Източна Азия като Япония и Южна Корея, а в Китай "комунистическата партия е издигнала потискането до нови висоти".

В постсъветското пространство свободата сериозно се влошава, като много страни следват примера на Русия, където критиците на правителството са подложени на преследване. Забележително изключение е Украйна, където има подобрение благодарение на намаляването на насилието в сепаратисткия конфликт на изток и осъществяването на определени реформи, въпреки че продължават да съществуват множество проблеми.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеалната ситуация.