България пада с 13 места в класацията за свобода на словото на "Репортери без граници"

Страната ни е на последното място сред включените държави-членки на ЕС.

12.02.2014 | 14:54
България пада с 13 места в класацията за свобода на словото на

България се срина до 100-ното място в класацията за свобода на словото на международната организация "Репортери без граници". Миналата година страната ни заемаше 87-мо място. 

От доклада става ясно и че, България е на последно място от страните-членки на ЕС, след година на протести и политическо напрежение.

„Независимите журналисти, особено разследващи репортери, бяха изложени на тормоз, който може да приема „формата на палежи на автомобилите им“, се посочва още в документа.

Финландия, Холандия и Норвегия са отличните в класацията, а на дъното се нареждат Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

От "Репортери без граници" отбелязват, че в някои страни, сред които Великобритания и Франция, се наблюдават неблагоприятни тенденции при защитата на свободата на информация.

Обезпокоителни тенденции са отбелязани и за южната ни съседка Гърция, която се нарежда на 99-то място.

Съединените щати пък присъстват с преследването на Едуард Сноудън и тайното събиране на данни за телефонните разговори на журналистите от Асошиейтед прес.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури.